VINOVITA: Obnovljena nakon pet godina pauze, ali sa samo pet izlagača

vinovita-2

Nekad nacionalna izložba vina, Vinovita, nakon pet godina pauze, otvorena je u srijedu ponovno na Zagrebačkom velesajmu sa samo pet vinara i to u sklopu druga dva sajma, onog gastro i nautičkog, koji se na ZV-u održavaju do nedjelje, 26. veljače.

Odgovor zašto na Vinoviti, koja je nekad imala i više stotina izlagača iz Hrvatske i regije, nema više izlagača potražili smo u u Press službi ZV-a, gdje smo dobili odgovor da je ovo samo početak povratka Vinovite, zato su učesnici ove godine samo iz Zagrebačke županije, a da će pravi povratak Vinovite uslijediti iduće godine.

Vinar Vlado Kos iz Nespeša kod Donje Zeline bio je i sam neugodno iznenađen da nema više vinara na tradiconalnoj Vinoviti, jer Zagrebačka županija plaća troškove izlaganja vina na sajmu, ali ni kad je besplatno, kaže, vinari neće samo tako doći na Vinovitu, jer sad postoji hiperinflacija vinskih sajmova, koji se održavaju, ne samo u većim gradovima, gotovo svaki tjedan.

Primjerice, nakon nedavne velike smotre mladih vina, u prvom redu graševine, malvazije i žlahtine u Zagrebu, idući vikend se održavaju čak dva velika sajma vina u Zagrebu, jedan u Laubi, a drugi u bivšem Hypo centru, a svaki će okupiti oko 60 vinara iz Hrvatske i regije.

Danijel Mavriček, voditelj prodaje u vinariji Šafran iz Brezničkog Huma, kaže da vinari trebaju ići na sajmove, jer se tako lakše dolazi i do poslovnih partnera, ali da je ovo na Vinoviti, prava katastrofa. Nema više ljudi, iako je prvi dana sajmova, a i kad dođu, više se bave degustacijama hrane i vina, nego li kupnjom vina.

Vinarija Šafran ima 19 hektara vinograda na području vinogorja Varaždin i Zlatar. Grožđe je redovito iz kasnije berbe, te su stoga vina (rizling, traminac, graševina, muškat, pinot …) aromatična s naglašenim voćnim aromama.

Leon Vlahović, vinski menadžer u tvrtki Collogvinum, kaže da se očigledno kasno krenulo s pripremama za povratak Vinovite, još bez ikakve promocije, posebno na društvenim mrežama. Ovako će trebati “puno šećera”, ali i puno dobre volje vlasnika ZV-a, da se vrati nekadašnja sjaj Vinoviti, koja je imala prestižno nacionalno ocjenjivanje vina i veliki broj izlagača iz zemlje i svijeta. (M. Petković)

Vinovita

Vinovita

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)