Vino u amforama, neodoljiv i jedinstven hrvatski proizvod

Foto: Screenshot HRT

Pelješac je poznat po vrhunskim vinima, a istodobno u njegovu akvatoriju nalaze se brojna nalazišta amfora. Sve to ujedinjuje ‘Navis Mysterium’ ili brodske tajne, a riječ je o vinu u amforama koje je već izazvalo zanimanje u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Dubrovčanin Edi Bajurin idejni je tvorac jedinstvenog hrvatskog proizvoda koji jedan dio ljudi svrstava u suvenire, a drugi u fascinantnan vinski izazov, javlja HRT.

“Sve do posljednjeg detalja u ‘Navis Mysteriumu’ je hrvatsko. Jadransko more, vino Plavac, drvo, staklo i sve ostalo”, pojašnjava Bajurin dodajući kako je na ideju polaganja vina u bocama i amforama u more došao prije pet godina.

‘Brodska tajna’ tako je u cijelosti hrvatski proizvod. Uz vrhunsko pelješko vino, glina se peče u Petrinji, drvena kutija izrađuje u Varaždinu, a kovano željezo stiže iz Siska. Tako dobiven neodoljivi morski plavac hvali i struka. Kažu da vino iz mora ima poseban okus i miris te da je drugačije i pitkije nego da je ‘odležalo’ u podrumu ili konobi.

Vinske amfore moraju u moru provesti punih 18 mjeseci, a nakon vađenja prvo ih je potrebno dobro očistiti. Nakon toga idu u skladištenje, sušenje i zatim u prodaju. Kako sve to izgleda doznala je ekipa Hrvatske televizije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)