VINO OD DAVNINA: Sedamdeset vinara dolazi na prvu reviju autohtonih sorti vinove loze

VINO OD DAVNINA: Sedamdeset vinara dolazi na prvu reviju autohtonih sorti vinove loze
Foto: Press

Revija “Vina od davnina”, održati će se idući vikend 13. i 14. travnja u Art galeriji Lauba, najavljena je u vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu gdje su predstavljeni šampioni ocjenjivanja autohtonih vina koje se održalo ususret reviji.

Na reviji će u Laubi izlagati preko sedamdeset vinara s više od 150 etiketa vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti koje će posjetitelji moći kušati i kupiti izravno od proizvođača, te saznati priče vezane uz svaku pojedinu domaću sortu. Raznovrsnost, ali i tradiciju potvrđuje 130 priznatih autohtonih sorti vinove loze od njih ukupno oko 250 od kojih su 42 i danas u komercijalnoj uporabi.

“Cilj nam je unaprijediti hrvatsku poljoprivredu kroz prepoznatljiv i jedinstveni turistički proizvod kao što su vina hrvatskih autohtonih sorata.” – rekao je u ime organizatora ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek.

U sklopu revije u petak i subotu, 13. i 14. travnja u Laubi, održat će se zanimljiv program ispunjen radionicama kušanja i predavanjima. S namjerom povećanja količina i podizanja kakvoće vina autohtonih sorata ali i povećanja udjela vina autohtonih sorata na tržištu, revija će na jednom mjestu okupiti znanost, struku, nadležne institucije, vinare i potrošače kako bi se analiziralo postojeće stanje, detektirali problemi, te kontinuirano krenulo raditi na rješavanju istih.

Prof. dr. Edi Maletić kazao je da je ne tako davno tribidraga ili kaštelanskog crljenka, nakon što je osvojio SAD, bilo u Dalmaciji samo 25 biljaka, a danas ga ima 100 hektara kod 13 hrvatskih proizvođača vina. Nadalje, malvazija je u Dubrovniku, dodaje, nekoliko puta spašavana i konačno spašena s 10 proizvođača, a danas je njezin prošek najskuplje domaće vino u restoranima.

Kao se čulo, revitalizirana je i autohtona sorta svrdlovina u sjevernoj Dalmaciji, kao i sorta trnjak u Dalmatinskoj zagori te stara zagorska belina…

Prvo ocjenjivanje vina autohtonih sorata vinove loze Hrvatske koje prethodi Reviji vina hrvatskih autohtonih sorata “Vina od davnina” održano je 27. ožujka. .

Organizator ocjenjivanja bila je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba uz pomoć suorganizatora i partnera Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 63 proizvođača sa 121 uzorkom vina proizvedenih od 26 autohtonih sorata različitih godina berbe ( 2011.-2017. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina od čega: Vinogradarska regija Zapadna kontinentalna Hrvatska – 48 uzoraka, vinogradarska regija Primorska hrvatska – 83 uzoraka.

Nadalje, bijela vina 86 uzoraka, rose vina 6 uzoraka, crvena vina 29 uzoraka.

Najbolje ocjenjeno vino je pošipel prestige-izborna berba 2011 vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Sveti Urban, a šampioni su škrlet 2017 Voštinić-Klasnić, Graberje Ivaničko, pošip 2017 Vinarije Milan, Kaštel Novi i dingač-plavac mali crni 2015 Ivo Violić ‘Jurica vina’, Potomje. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)