Vinistra uspješno nastavlja vinsku priču [FOTO]

Vinistra

Ovogodišnja 24. Vinistra okupila je u Poreču rekordnih 180 vinara iz Istre, ali i cijele regije, te ova značajne vinogradarska i vinarska manifestacije, iz godine u godinu podiže ljestvicu izvrsnosti, što Istru svrstava među prepoznatljive vinske regije u Europi.

Nikola Bevenuti, predsjednik Udruge Vinistra, istaknuo je da zbog ozbiljnosti i ustrajnost istarskih vinara, koji kontinuirano podižu ljestvicu kvalitete, istarska vina svake godine dobivaju na reputaciji. Tako je ugledna švedska udruga ljubitelja vina, Munskänkarna, ove godine Istru proglasila svojom vinskom regijom godine. Munskänkarna je jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu s ukupno više od 25.000 članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj, ali i svijetu.

Podsjetimo, Istra je 2016. godine svrstana u top 10 najboljih vinskih destinacija Europe. Dobiveno priznanje, osim za istarske vinare značajan doprinos donosi i turističkom značenju Istre. Vinske regije u svijetu postaju poželjne turističke destinacije, a Vinistra i ove godine nastavlja svoju priču o uspjehu!

Uz rekordan broj broj izlagača u porečkoj sportskoj dvorani Žatika ove su godine prošireni izložbeni kapaciteti u dvorani. No, bilo je i onih izlagača koji su smanjili izložbene prostore, ali među njima nije bila i Agrolaguna, koja je i nakon promjene većinskog vlasništva, Grgić umjesto Todorića, i dalje imala zapaženi nastup na Vinistri. Naime, u poreštini od 2500 hektara vinograda, Agrolaguna ima čak 610 hektara.

Poseban gost ovogodišnje Vinistre je bio i Oz Clarke, ugledni vinski kritičar iz Velike Britanije koji je održao masterclass radionicu „Sva lica terana“ na kojoj je istaknut veliki potencijal ove sorte na svjetskoj vinskoj sceni. Istarski su vinari proveli kvalitetno vrijeme s gospodinom Clarkom čiji će savjeti zasigurno koristiti u daljem promišljanju o vinu i radu.

Među nagrađivanim vinarima na Vinistri je bio i Giancarlo Zigante, koji je nakon tvornice tartufa, okrenuo i uspješnu proizvodnju vina. Zigante kaže da lanjska berba bila odlična, vinograd uz rijeku Mirnu, ali je tajna u odležanim bobicama grožđa, godinu i pol u hrastovim bačvama, da bi se dobilo nagrađeno vino.

Naravno, bili su i ove godine na Vinistri: Coronica, Kozlović, Matošević, Trapan, Damjanić, Bolfan, Refošek…, ali i gosti iz Slovenije, te Italije s vinskom opremom, kao i ugostiteljske škole i gastro delicije.

Izdvajamo vrhunske sireve od 5000 istarskih ovaca, koji su skupi, jer jedna litra ovčjeg mlijeka u otkupu je čak 11 kuna, a za jedan kilogram sira treba deset litara ovčjeg mlijeka.

S druge strane, obiteljska tvrtka Aura iz Buzeta je na Vinistri ponudila rakije, likere i džemove od samoniklog ljekovitnog bilja (borovnice, kupine, drijen, maline, maslačak, šljive i smokve), te divljeg voća ubranog na obroncima Ćićarije, od koje se u destileriji spravlja teranino, biska, medica… (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)