VINISTRA: Legendarni Steven Spurrier oduševljen istarskom malvazijom

VINISTRA: Legendarni Steven Spurrier oduševljen istarskom malvazijom

Senzacionalne malvazije na majstorskoj radionici poznatog britanskog kritičara pokazale su svu moć i ljepotu, ali iznimno bogatstvo okusa koje je danas u svijetu vrlo traženo. Steven Spurrier oduševljen je ovim vinom!

Da je vino odraz mikrolokacije, iskustva, znanja, vrhunske tehnologije, ali i karaktera vinara dokazuje osam iznimnih malvazija koje su se kušale na sjajnom masterclassu legendarnog britanskog kritičara Stevena Spurriera, uoči jubilarne 25. Vinistre koja se od petka do nedjelje održava u porečkoj Žatiki.

Šampion Vinistre

Više od 40 sudionika atraktivne radionice u hotelu Parentium uživalo je u šampionu ovogodišnje Vinistre, Malvaziji Gcru, 2017. Marijana Armana, Malvaziji 2016. Đulija Ferenca, Malvaziji Riserva Vižinada, 2015., Vina Laguna, Malvaziji Amfora 2015. Kabole, Kozlovićevoj Akaciji S. Lucia, 2009., Matoševićevoj Albi 2006., pjenušcu Misal Istra obitelji Peršurić i Benvenutijevom San Salvatoreu 2013.

VINISTRA: Legendarni Steven Spurrier oduševljen istarskom malvazijom

“Uspoređujemo li je s pinot noarom, sauvignon blancom ili primjerice rizlingom, veličina malvazije osim u različitoj stilistici koju smo danas vidjeli, očituje se u njezinoj finoj platformi za ekspresiju teritorija. Kušali smo vina s različitih pozicija Istre, stara od godinu dana do 12 godina, koja daju potpuno druge senzacije. Upravo je bogatstvo okusa ono što danas svijet traži. Malvazija je vrlo moderna, ali i iznimno kompleksna sorta”, zaključio je Steven Spurrier, koji je ostao zapamćen kao inicijator Pariške presude, vinskog događaja iz 1976. na kojem su prvi puta američka vina pobijedila neprikosnovena francuska.

Gala večera

Sjajan vinski dan završio je gala večerom Spurrier i istarski vinari u čast Tonyja Hodgesa. Britanac Tony Hodges, marketinški stručnjak, bio je ljubitelj istarskog terana i promotor istarskih i hrvatskih vina, kreator projekta Vina Croatia – Vina Mosaica, koji je vinske znalce i cijenjene kritičare Stevena Spurriera i Oza Clarka prije desetak godina prvi puta doveo u Hrvatsku i upoznao ih s hrvatskim vinima.

“Za nas kao jednu malu regiju dolazak Stevena Spurriera je velika stvar. On je legenda i svojim je djelovanjem nama je otvorio vrata. Njegovo četrdesetdvogodišnje iskustvo nakon Pariške presude je i Istri otvorilo vrata i omogućilo nam da možemo ravnopravno igrati s velikim vinskim regijama. Danas, na masterclassu bilo nam je čast i gušt slušati ga”, zaključio je Ivica Matošević, poznati istarski vinar.

Foto: Danilo Dragosavac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)