VIDEO: Kapela svetog Ilije, Korita, otok Mljet

Foto: Paul Arps / Flickr

Crkvica sv. Ilije jedna je od triju crkava u mjestu Korita na otoku Mljetu. Nlazi se na padini brda Cerovac, a izgrađena je u u 15 stoljeću.

Kako stoji na stranici Turističke zajednice općine Mljet, mještani su je obnovili i zaštitili od utjecaja olujnih vjetrova s morske pučine, uredili okoliš i na obnovljenoj preslici postavili zvono s likom sv. Ilije.

To je mala četvrtasta građevina dimenzija 2,5×4 metra od tesanog kamena bez apside, što je rijetkost na mljetskim crkvama.

Oltar joj je prislonjen na ravni zid njenog svetišta i na njemu je pučka barokna slika iz 17/18 stoljeća s prikazom Svete Obitelji i sv. Ilije u kolima koja vuku vatreni konji.

Drugih ukrasa u njenoj unutrašnjosti nema. Uglavnom su sve umjetnine na otoku pokradene od mnogobrojnih pljačkaša tijekom 18 i 19 stoljeća.

Održavajući vjekovnu tradiciju puk se na blagdan sv. Ilije (20. srpnja) okuplja oko ove kapelice, prolazeći na svom hodočasničkom putu od crkve sv. Vida u središtu mjesta i pored Gospe od Brijega, u kojoj časte čudotvornu Gospinu sliku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)