VIDEO: Evo kako su hrvatski turistički aduti predstavljeni na nacionalnoj TV postaji France 5

Hrvatska na France 5
Foto: Screenshot / Youtube
Hrvatska na France 5

Na francuskoj nacionalnoj televizijskoj postaji France 5, u udarnom terminu od 20:50 sati, prikazana putopisna emisija o Hrvatskoj u trajanju od 90 minuta.

Emisija “Echappées belles”, ili u slobodnom prijevodu “Prekrasna utočišta”, predstavila je Hrvatsku kao najmlađu članicu Europske unije s nevjerojatnom prirodnom baštinom, bogatom kulturom, nizom zaštićenih spomenika na listi UNESCO-a, ali i kao zemlju izuzetno gostoljubivih ljudi. Riječ je o emisiji koja prikazuje poznate turističke destinacije kroz nepoznate činjenice o životima i običajima lokalnog stanovništva, dok je poseban naglasak stavljen na aktivni turizam i gastronomiju. Snimanje ove emisije, za koju se procjenjuje da će ju pogledati više od dva milijuna gledatelja, podržala je i Hrvatska turistička zajednica.

Brojni francuski gledatelji imali su priliku detaljnije se upoznati s Dubrovnikom, Splitom, Zadrom, a predstavljeni su i Hvar, Dugi otok, Pašman, Brtonigla, Buzet, Pula, Gorski kotar, Kuterevo, te nacionalni parkovi Paklenica i Brijuni.

U emisiji se govorilo o povezanosti hrvatskog čovjeka s morem, odnosno bogatoj pomorskoj tradiciji, trendovima u proizvodnji lokalnih organskih poljoprivrednih proizvoda, ali i o vrijednom povijesnom naslijeđu evocirajući život i povijesne događaje. Tako je Dubrovnik predstavljen kroz umjetničku vizuru Igora Hajdarhodžića i njegov atelijer u kojem izrađuje makete starih brodova te kroz originalna djela hrvatske umjetnice Lene Kramarić koja krase interijere nekih najboljih hrvatskih hotelskih zdanja.

Istra je u emisiji predstavljena kao gastronomska oaza i to kroz svjedočenja poznatih istarskih proizvođača maslinovog ulja, tartufara i restoratera. Kao dio originalne turističke ponude izdvojene su osvjetljene dizalice pulskog brodogradilišta poznatije pod nazivom “Svijetleći divovi”. Predstavljajući život na otocima, francuski voditelj Raphael de Casablanca, se tijekom snimanja emisije susreo s brojnim otočanima koji žive i djeluju u tradicionalnom duhu. Prekrasni kadrovi zaštićenog krajolika na otoku Hvaru oduševila su prije nekoliko godina i Francuza Oliviera Grinberga, koji je u svibnju ove godine upravo na Hvaru, zajedno sa svojom sestrom, otvorio luksuzni boutique hotel, kojega preporuča i prestižni francuski časopis Vouge. Upravo je hrvatski hotel u rukama francuskih hotelijera bio i povod dolaska francuske snimateljsko-novinarske ekipe na Hvar.

Voditelj Raphael de Casabianca je izjavio kako ga je prizor polja lavande na Hvaru, nedaleko male bijele kapele okružene tisućljetnim maslinicima, toliko oduševio da će se zasigurno već u listopadu ponovno vratiti u Hrvatsku. “Zapanjen sam bogatstvom zemlje, brojnim utjecajima koje nalazimo u arhitekturi, gastronomiji i hrvatskom temperamentu. Osjeća se da je riječ o zemlji na križanju Srednje Europe i Mediterana. Slavenski temperament, latinska kultura i mediteranski stil. U prvom trenutku kontakt može izgledati hladan, ali od onog trenutka kad steknete povjerenje, ljudsko srce progovara”, zaključio je de Casabianca.

 
Foto: printscreen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)