U Zagrebu održana prezentacija vina koja se piju u Bijeloj kući!

vino-graben-701

U zagrebačkom restoranu Il Camino održana je prezentacijska večera na kojoj su sljubljena odabrana vina iz asortimana Vina Graben (Janez Šekoranja, Bizeljsko, Slovenija) s ponudom restorana Il Camino.

“Vino Graben” je međunarodno priznata marka vrhunskih vina. Primjerice, ova se vina piju u Bijeloj kući, Graben gamay nalazi se u ponudi restorana Alain Ducasse At the Essex house u New Yorku i Parizu, ali na mnogim drugim prestižnim lokacijama, kao što je britanski dvor. Od 1991. godine, vinariju vode Janez i Mihela Šekoranja, ali tradicija proizvodnje vina u obitelji stara je više od 100 godina. Stalnom edukacijom i nadopunjavanjem znanja, brzo su došli do spoznaje da, u dobrim uvjetima koje ova regija nudi, mogu od vina napraviti mnogo na 12 hektara vinograda.

Širok izbor sorti koje uzgajaju daje im dobro polazište za proizvodnju širokog spektra različitih vrsta vina – više od 120. Široki asortiman vlastitog visokokvalitetnog vina je pravi raj za vinske znalce i ljubitelje, jer svatko može pronaći nešto za sebe. Unatoč činjenici da nude bijela, crvena, suha i slatka vina, to je tek dio ponude, jer izbor vina ima gotovo neograničen potencijal (autohtona vina, barikirana, destilirana, želirana, desertna, biser pjenušci…).

vino-graben-700

Manji dio svog asortimana Janez Šekoranja i njegova kćer Zala, također izvrsna enologinja, koja je zadužena za pjenušce, predstavili su u hrvatskim novinarima i biranim gostima.

Restoran Il Camino je noviji talijanski restoran i osvježenje zagrebačke gastro scene u Zagrebu. Krasi ga zanimljiv spoj talijanske kuhinje i originalnog interijera na adresi Zagrebačka avenija 104b (Nova Galerija).

Večera u organizaciji G.E.T. Reporta bila je više načina posebna – tim restorana Il Camino priredio je degustacijski menu u kojem se ogleda veći dio ponude pa se tako u jednom slijedu našlo po dva ili tri jela, a Janez i Zala Šekoranja su iz svog širokog asortimana vina odabrali ona koja će odlično pratiti ova jela, a neka od tih vina još nisu na tržištu.

Izdvajam vino, rumeni plavec 2013 (žuti plavec), kasna berba, suho – autohtona sorta ovog podneblja; lagano, voćno, viših, ali nježnih kiselina. Sivi pinot 2013, izborna berba, suho – 45 dana maceracije, jaka bakarna, skoro jantarna boja, voćna aromatika, slatkasti tanini ga još više popunjavaju. Traminac 2009, izborna berba, suho – kratka hladna maceracija, šest godina zorenja u bačvi. Modra frankinja 2008, kasna berba, suho – 4 godine zrenja u barrique bačvi lijepo nadopunjava voćne note frankovke

Frankovku je trebalo dekantirati pa je to bila prilika da Janez Šekoranja predstavi dekanter koji je on osobno dizajnirao. Radi se o dekanteru posebnog dizajna koji omogućuje brzo prozračivanje vina te jednostavno i praktično točenje u čaše. No, i nakon svih mogućih priznanja, koje je dobio za svoja vina, a ona se 80 posto izvoze, Šekoranja i dalje uči, jer obvezno pita kako, kome i koje vino odgovara.

Vino traminac 2012, izborna berba, slatko – njihov najnoviji traminac; tipična aromatika traminca i ostatak šećera omogućuje ovom vinu pratnju i težih deserata (od oraha, tamne čokolade…)

Iznenađenja večeri je bio Gamay 2002, izbor suhih bobica, slatko, 12 godina zrenja u barrique bačvi, kao i neponovljivi traminac iz 1992. godine, izbor bobica, slatko, 15 godina zrenja u barrique bačvi, star pune 24 godine, kojeg nema u prodaji, ali ima u starom podrumu Šekoranjinih, koji se ne otvara za javnost. (M. Petković)

Foto: Press / Silvija Munda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)