U Opatiji održana najznačajnija međunarodna vinska smotra organizirana u Hrvatskoj

U Opatiji održana najznačajnija međunarodna vinska smotra organizirana u Hrvatskoj
Foto: Nikola Zoko

U opatijskom hotelu Kvarner održan je Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting (VAPT), najznačajnija međunarodna poslovna vinska smotra dosad organizirana u Hrvatskoj, koja je, nakon prvog VAPT-a uspješno održana u Zagrebu, na svoje drugo izdanje u Opatiju dovela neke od najznačajnijih imena svjetske vinske scene.

Elegancija i profinjenost prvog hotela na jadranskoj obali, hotela Kvarner, stvorile su idealan ambijent za 500-ak ljubitelja najkvalitetnije kapljice koji su osim samog kušanja vina i jakih alkoholnih pića mogli sudjelovati i na premijerama novih brendova svakog prisutnog dobavljača. Bio je to dobar povod i za malu inventuru ponude Opatije bajne, uoči nove turističke sezone.

Mladi tim Liburnia Riviera Hotela vraća Opatiji prepoznatljiv turistički sjaj
Foto: Nikola Zoko

Najveća kvarnerska turistička tvrtka Liburnia Riviera Hoteli (LRH) koja upravlja nizom najpoznatijih hotela, od Ambasadora, Heritagre Hotela Imperiala, Kvarnera do Palace Bellevuea s ciljem vraćanja Opatiji prepoznatljivog turističkog štiha, koji nije izgubio sjaj minulih stoljeća što se najbolje vidi u obnovljenoj kavani Imperial.

Direktor hotela Imperial i Kvarner Robert Herceg, koji je na različitim položajima u LRH-u 36 godina, kaže da im se pojedini gosti vraćaju u hotele punih 50 godina, a rekorderka je Talijanka, koja je iz Milana dolazila u Opatiju čak 73 godine. Naime, hoteli Kvarner i Imperial, od kojih je prvi sagrađen još 1884. godine, a drugi odmah godinu dana kasnije, bili su prvi hoteli na Jadranu te ugostili su i careve. O tome i danas svjedoče skulpture dvaju lavova na ulazu u obnovljenu kavanu Imperial, koji su okrenuti u smjeru Beča. Hoteli su građeni u secesijskom stilu, kao i kavane, i smatraju se mjerilom opatijske elegancije i profinjenosti.

Mladi tim Liburnia Riviera Hotela vraća Opatiji prepoznatljiv turistički sjaj
Foto: Nikola Zoko

Novu renesansu doživljava sada i legendarni Ambasador, koji je obnovljen 2019. godine, a bio je prvi hotel s 5 zvjezdica u bivšoj zajedničkoj državi, koje i sada s ponosom nosi. On i dalje čini spoj svega onoga što je važno onima koji cijene vrhunsku hotelsku uslugu, otkriva voditelj prodaje hrane i pića u LRH-u Domijan Mršić, koji je najavio da planiraju vratiti uslugu doručka u tome hotelu i za goste koji nisu hotelski, a koji dolaze samo na kraljevske doručke. Radi se o jako opsežnom jelovniku koji, između ostalog, u ponudi ima med u saću, kao i prepeličja jaja s lokalnog OPG-a, a nas je oduševila i šunka te bogati izbor voća i povrća. Za zadovoljstvo gostiju brine se u kuhinji čak 50 djelatnika u špici sezone, otkriva Mršić, ne krijući ambiciozne planove LRH-a za novu turističku sezonu.

To su bogati sadržaji, bilo da su oni opuštajući, rekreativni ili ugostiteljski u novom hotelskom restoranu Cubo, gdje se organiziraju tematske večere za manje skupine do 25 osoba.

Jednoj takvoj u okviru Vinotrade Acrobat Portfolio Tastinga u Opatiji prisustvovala je i skupina novinara iz Zagreba, gdje je naš domaćin bio direktor poslovnog razvoja LRH-a zadužen i za prodaju i marketing Igor Nekić, koji se nakon tri godine na čelu Terma Sveti Martin na Muri, vratio kući u Opatiju i kontinentalni turizam, koji je oplemenio prvim ekohotelskim certifikatom u Hrvatskoj, zamijenio onim morskim.

Mladi tim Liburnia Riviera Hotela vraća Opatiji prepoznatljiv turistički sjaj
Foto: Nikola Zoko

Pozdravila nas je i voditeljica marketinga LRH-a Klara Basan te šef kuhinje hotela Ambasador Marko Mandek, koji je samo za ovu prigodu spremio posebnu večeru od šest slijedova, koju su uspješno pratila vina vinarija Jermann i Vietti. Sve su to mladi, ali i stručni ljudi koji znaju svoj posao i cilj im je vratiti Opatiji prepoznatljiv turistički sjaj minulih vremena, ali sada s novim sadržajima i uslugama, primjerenima današnjim modernim nomadima, koji prije svega traže doživljaj i vrhunsku uslugu.

Nekić ističe da je cilj da se Opatija, koju mnogi nazivaju i uspavanom ljepoticom te starom damom, probudi pomoću raznovrsnih resursa i infrastrukture, ne samo LRH-a, već i ostalih lokalnih sadržaja, kako bi ovu prestižnu turističku destinaciju koja je to bila jako puno desetljeća, vratili tamo gdje i pripada – na sam vrh domaće turističke ponude. Cilj je velik, ali i ostvariv jer sudeći po započetim projektima i ljudima koji su zanat stjecali u poznatoj opatijskoj turističkoj školi, odakle su desetljećima dolazili najbolji hotelski kadrovi, ne sumnjamo da ćemo uskoro biti i svjedoci njegova uspješnog ostvarenja!

Mladi tim Liburnia Riviera Hotela vraća Opatiji prepoznatljiv turistički sjaj
Foto: Nikola Zoko

Basan je predstavila atraktivne sadržaje koji su dio paketa usluga hotela, a kojima je cilj povezati različite sadržaje hotela s onima u okolici. Dakle, od aktivnog kretanja, odnosno mobilnosti današnjeg gosta koji traži različite sadržaje što uključuje i zdravstveni turizam, do inovativne domaće gastronomske ponude. Tu je i bogata wellness ponuda samog hotela Ambasador, koju ni pandemija, nakon prvog vala, više nije uspjela zaustaviti jer se pokazalo da su gosti koji ponovno dolaze u Opatiju sa svih strana željni odmora.

Prema njezinim riječima, posla i izazova ima puno jer se, primjerice, hotel Kvarner obnavlja, a uz pomoć restauratora i konzervatora cilj je vratiti Kristalnoj dvorani, kao i cijelom hotelu, puni sjaj minulih vremena.

Puno se polaže na sačuvane dokumentirane povijesne veze Opatije s Bečom, ali i drugim gradovima u krugu od samo nekoliko sati vožnje od Opatije – Milanom, Salzburgom, Münchenom, Budimpeštom i drugim gradovima u široj regiji. Opatija, još na početku svoga turističkog procvata nije bila samo ljetna turistička oaza, već prije svega cjelogodišnja baza svima onima željnima njezinih blagodati, bilo da se radi planinskom zraku s Učke ili ljekovitosti Kvarnera. Tako je u planu žičara do Gojaka na Učki, koja će povezati kamp na moru i Park prirode, odakle se vidi Istra kao na dlanu, sve do Venecije.

Voditelj hrane i pića u hotelima Imperial i Kvarner Darjan Zelić upoznao nas je s lokalnom tradicijom i autohtonim proizvodima, kao što je slastica grašnjak, bila ona rukovačka ili opatijska, čiji je glavni sastojak kesten te s pjenušcem OPG-a Plovanić. Istoimena vinarija udaljena je samo dva kilometra od Opatije, a pjenušac rade od autohtonih sorti – verdića, divjaka i jarbole. Zelić nam je pokazao kako se pravilno toči talijanska grappa Nonino, destilerije koja je 2017.

godine bila proglašena najboljom na svijetu, a uzda se i u koktel mojito, koji se sljubljuje s mentom, a osvježava i podiže raspoloženje.

Naši domaći ističu da je kavana Imperial uvijek bila mjesto susreta u Opatiji, a u 2022. zasjala je u novom ruhu. Čuli smo da su se gosti, prije svega lokalni, već vratili i da se u njoj ili na velikoj terasi već sada traži mjesto više. Šef kuhinje kavane Imperial je Mislav Klepić, koji je stigao iz Slavonije, a oduševio nas je zanimljivim zalogajčićima od lokalnih namirnica, prije svega maslina, sira i pršuta te porcijom fritula koje su jako tražene u sezoni karnevala i opatijske Balinjerade, čije će se ljetno izdanje upriličiti 11. lipnja. (M. Petković / Turistički.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)