U Našicama održano natjecanje u kvaliteti plemenitih i neplemenitih vina

vino-nasice

Ovog vikenda je u prostorijama Gradske glazbe Našice, pod pokroviteljstvom Grada Našica, održana dodjela nagrada pri ocjenjivanju plemenitih i neplemenitih vina “Vinona”.

Ovogodišnji šampion među našičkim vinarima je bio Zvonko Katavić sa svojom frankovkom koja je dobila tako i najveću ocjenu.

Na ovu već tradicionalnu manifestaciju pristigla su 33 uzorka vina iz prošlogodišnje berbe, od toga najviše bijelih. Zlatnom medaljom ocijenjena su dva vina, srebrnom 21, Nekoliko riječi o godini rekao je i dopredsjednik Udruge voćara i vinogradara Đuro Kadić.

“Godina je bila vrlo teška i za vinogradare i vinare, a opći je stav stručne komisije da je postignut relativno dobar rezultat, s obzirom na sirovinu. Rezultat je to dugogodišnjeg rada i udruge i članova”

Prvo mjesto u kategoriji crnih vina zasluženo je odnio Zvonko Katavić, jer je njegova frankovka osvojila 18,2 bodova. Na drugom mjestu je Slavko Vukšić sa 17,92 bodova, dok je na trećem Amalija Liović s 17,67 bodom.

“Ovo je još jedno zlato i šampionska titula, nakon prošlomjesečnog uspjeha u Feričancima. Nadam se zlatu i na Danima vina i turizma, a iskreno, samo i skupljam zlatne medalje. Super sam zadovoljan ocjenom i nagradom, jer ipak puno ulažem i puno se trudim. Količina je velika i ozbiljnost u proizvodnji vine ne smije biti upitna. Ova godina bila je specifična i nikada ne pamtim ovakvu vinogradarsku godinu, a ima 54 godine i u vinogradu sam od djetinjstva. No sistemskim radom i analizom grožđa i mošta te dohranjivanjem vina, dobio sam kvalitetno vino” – ponosno je rekao Zvonko Katavić.

U kategoriji bijelih vina prvo mjesto i 18,1 bod pripao je Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga za sauvignon, a 17,15 bodova osvojila je graševina Branislava Sokača. Stanko Martinović zauzeo je treće mjesto jer je njegov chardonnay osvojio 17,07 bodova.

I ove godine ocjenjivala su se neplemenita vina, a dodijeljeno je 1 zlato, 2 srebra i 3 bronce. Najbolje vino je noja Josipa Broza sa 18,43 bodova.

Našička srednja škola od 2003. proizvodi vino, a vinogradu je 450 i 500 trsova graševine, sauvignona i rajnskog rizlinga.

Nagrade najboljim vinarima uručili su dopredsjednik udruge voćara i vinogradara Marijan Resler te gradonačelnik Krešimir Žagar koji je svima čestitao te poželio što lakšu i bolju godinu koja je pred njima.

Izvor: Nasice.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)