TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA SINJA organizira besplatnu, edukativnu radionicu iz tradicijskog lončarstva

Turistička zajednica grada Sinja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i ove godine organizira edukativnu radionicu ”Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja”.

Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja, od 2013. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra te ga je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo za zaštitu UNESCO-a.

Na obilježavanju Dana europske baštine u Hrvatskoj, a u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u vremenu od 20.09. do 24.09. 2016. u Muzeju Mimara u Zagrebu održana je UNESCO-ova radionica ”Implementing the UNESCO Convention for the safeguarding of the Intangible Cultural Heritage in Croatia”. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske tim povodom prikupljalo je informacije o različitim aktivnostima vezanim uz kulturnu baštinu diljem Hrvatske na zajedničku temu ”Baština i zajednica”. Kao dobar primjer zaštite, očuvanja i promocije kulturne baštine, a prvenstveno nematerijalne baštine koja se usko veže uz zajednicu u cjelini, istaknuto je upravo naše Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja.

”Izrada lončarskog proizvoda tradicijskom tehnikom na ručnom kolu” uvrštena je u knjižicu koju je tom prigodom tiskalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Turistička zajednica grada Sinja u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i braćom Knezović iz Potravlja i dalje nastavlja raditi na edukaciji i promociji ovog važnog dijela Cetinske nematerijalne baštine .

Ovogodišnja radionica biti će održana 28. listopada (petak) u 18:00 sati u prostorijama Galerije Sikirica na 3. katu. Voditelj radionice i ove godine biti će gospodin Ivan Knezović koji je među posljednjim majstorima ovog tradicijskog zanata. Polaznici radionice, ukoliko žele, moći će se i samostalno okušati u izradi glinenih posuda uz stručnu pomoć gospodina Ivana Knezovića.

Za sve polaznike pripremili smo prigodne suvenire koji će biti podijeljeni po završetku radionice.

Svi zainteresirani mogu svoje prijave poslati na e-mail: info@visitsinj.com ili se prijaviti na broj telefona 021/826-352 do četvrtka u 12:00 sati.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen.

Foto: Turistička zajednica grada Sinja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)