Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode na zajedničkom web portalu

Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode na zajedničkom web portalu

Svih osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode od danas se nalazi na zajedničkom web portalu www.parkovihrvatske.hr i time po prvi puta svi građani i turisti na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije i zanimljivosti o hrvatskim parkovima na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Projekt izrade zajedničkog web portala svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode realiziran je u sklopu PARCS projekta koji već dvije godine provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF), istaknula je predstojnica Ureda UNDP-a Sandra Vlašić. Dodala je kako je ukupna vrijednost darovnice za cijeli projekt koji će se provoditi do kraja 2017. gotovo pet milijuna dolara.

Na web portalu građani i turisti će moći naći više od sto tekstova o prirodnim i kulturnim vrijednostima u parkovima, odabrati više od 800 aktivnosti, pogledati više od 900 fotografija i pronaći više od 1000 staza i lokacija ucrtanih na karti, rekla je Vlašić. Moći će planirati posjete parkovima prema udaljenosti te primjerice pregledati rute planinarskih ili biciklističkih staza, dobiti podatke o njihovoj težini, dostupnosti. Na novom web portalu po prvi puta su označene i sve aktivnosti koje su prilagođene za osobe s invaliditetom.

Vlašić je rekla kako je portal zapravo “otvoren poziv na dolazak u parkove, kvalitetno pripremanje tih posjeta i na učenje novih stvari o prirodnim vrijednostima”. “Nakon dobre virtualne šetnje portalom obujte gojzerice i dođite u parkove doživjeti prirodu”, poručila je Vlašić građanima i turistima.

Voditeljica projekta PARCS pri UNDP-u Valentina Futač naglasila je kako će novi web portal u budućnosti postati glavni izvor informacija posjetiteljima parkova, bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolazili.

Foto: screenshot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)