Sve je spremno za 30. izdanje Festivala vina MoslaVina u Kutini!

Moslavina, spoj središnje Hrvatske u Slavoniju jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, od Zagreba udaljeno nešto više od 50 kilometara.

Na njenom području nalaze se izvori nafte i plina, dio parka prirode Lonjsko Polje, brojni obrtnički centri. No Moslavina je daleko poznata i po voćarstvu, vinogradarstvu i poljoprivredi što dokazuje jačanjem OPG-ova ali i jakom vinskom cestom na kojoj dominiraju vina autohtonih vinskih sorti s posebnom zvijezdom Škrletom.

Najveće mjesto Moslavine, ujedno i gospodarsko i trgovačko središte je grad Kutina koja će ovog vikenda biti domaćin manifestacija Festival vina – MoslaVina Kutina 2024. uz kojeg je najavljena i izložba vina izvornih hrvatskih sorti.

Manifestacija se održava u 24. i 25. svibnja 2024. u organizaciji Turističke zajednice grada Kutine i Udruge vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Sisačko – moslavačkog župana Ivana Celjaka, Grada Kutine i Croatia osiguranja d.d.

“Ovo je prilika za promociju moslavačkih vinara, autohtonih sorti vina, kulture pijenja vina te utjecaja na jačanje suradnje unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja. Tako će se u petak 24. svibnja u 16 sati održati panel rasprava na temu ‘Sadašnjost i budućnost autohtonih sorti s aspekta eno – gastro turizma’, nakon koje će uslijediti svečano otvaranje Festivala u 17:30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana”, kažu organizatori dodajući kako će se tom prilikom dodijeliti diplome vinarima, plakete i nagrade najbolje ocijenjenim, a nakon zajedničke zdravice prezentirat će se moslavačka vina i hrana te će se obići izlagači.

Svoja vina predstavit će 18 izlagača i Udruga Kvarner Wines, a kako priliči ovoj manifestaciji neće nedostajati i atraktivne zabave uz Paint & Wine, koktel i škrlet radionice, a moći ćete saznati i kako je moslavačko vino došlo uz bok najboljih hrvatskih kupaža.

Posebnost ove manifestacije u odnosu na druge jest izlaganje i njegovanje vina izvornih hrvatskih sorti, čime se pomaže proizvođačima u promicanju ponude vina izvornih sorti grožđa.

Autohtone hrvatske sorte vina predstavljaju bogatstvo i raznolikost vinogradarske baštine Hrvatske, izvor su u ponosa za hrvatske vinare i kulturno nasljeđe koje se njeguje i promiče potičući tako očuvanje i valorizaciju vinske baštine zemlje.

Tako će u bogatom programu biti predstavljene najvažnije autohtone sorte Hrvatske na vinskoj radionici koju će održati Hrvoje Košutić u 19:30 sati. Za one željne brušenja znanja i odlične zabave spreman je vinski kviz Moslavina Wine Wisdome uz kojeg će biti poslužen koktel sa škrletom.

Subotnje popodne, 25. svibnja, započet će Gala tastingom – dijagonalnim kušanjem različitih sorti i godišta Vina Košutić i pjesničkom priredbom Grozdovi i stihovi.

Uz dobre kapljice neće nedostajati ni glazbene zabave jer će sve posjetitelje u petak zabavljati Parni valjak i The Juky & Saxente, a u subotu Sanja, Marinko i Zec s najvećim hitovima grupe Novi fosili i Prima Bend.

Koncerti su besplatni za sve posjetitelje!

Želite li vikend provesti na ovoj manifestaciji, Kutina i njezina okolica nudi savršene vinske sadržaje. U krugu od dvadesetak kilometara od centra Kutine, na obroncima moslavačke gore nalaze se brojne vinarije koje će tijekom manifestacije,ali i svakog drugog dana vinoljupcima ponuditi jedinstveno iskustvo.

Nedaleko centra Kutine, okružena vinogradom koji s posjetiteljima svakog dana ispraća sunce na horizontu nalazi se obiteljska vinarija Trdenić.

Pod sloganom – između tradicije i trenda domaćin ove vinarije Tomislav Trdenić poslužit će vam najbolja moslavačka vina – od opojnog pjenušca, aromatičnog rosea 2021, pa sve do zvijezda ove vinarije, Škrlet Private Collection 2021 i Gewürztraminera Private Collection 2020. U ovoj vinariji modernog dizajna s bazenom ‘iznad vinograda’ hrana je sljubljena s domaćim specijalitetima okolnih OPG-ova.

Nešto dalje na Mramor brdu, u Repušnici, nalazi se OPG Glavica. Gdje god pogledate vidjet ćete vinograde, a pustite li pogled da odluta zaustavit će se na dijelu Lonjskog polja. Kušanje vina na ovom mjestu upotpunjuje doživljaj svima koji žele malo odmoriti i uživati u prirodi uz čašu vrhunskog škrleta, graševine ili možda frankovke, uz malu ekskluzivu.

Vlasnik ovog OPG-a mladi vinar Antun Glavica stare je ‘kleti’ u vinogradima pretvorio u luksuzne kuće za odmor koje će uskoro otvoriti vrata brojnim turistima koji žele uživati u vinskom turizmu bez da pri tome sjedaju za volan.

Dok boravite na ovom mjestu oduševit će vas podrumi – jedan klasičan i jedan skroz moderan, ukopan u zemlju i zaštićen staklenim podom. Pogled je impozantan na izgled vinskog podruma gdje se nalaz preko tri tisuće butelja, ali i amfore u kojima odležava vino.

“Naša dugogodišnja tradicija proizvodnje vina za osobne potrebe, je prerasla u još veću ljubav prema tome i potaklo nas da proširimo svoju proizvodnju. To se pokazalo kao dobra odluka jer su naša vina na natjecanjima osvojila zlatne, srebrne i brončane medalje. Kada nešto voliš i uložiš svu svoju energiju i trud u to, rezultat je nezaobilazan. Lijepo je čuti pohvale s raznih strana, i zato dođite, kušajte i uvjerite se sami u kvalitetu naših proizvoda”, kaže ljubazni domaćin.

Odlično gostoprimstvo će pružiti i klet Romić koja se nalazi u selu Kutinska Slatina. Tu je glavni ‘gazda’ Nikica iako će vam već u prvim trenucima boravka na ovom mjestu ispričati cijelu obiteljsku priču o nastanku ovog gospodarstva kroz koju ćete saznati da je gazda zapravo djed Drago.

Naime, njegovi djed i baka – Drago i Nada prvo vino na ovom mjestu napravili su 1974 godine, a od 1980 godine u svojoj kleti počeli su primati i goste.

Dobro utisnutim temeljima dali su priliku novim generacijama da nastave s poslom pa je tako Nikica 2000. godine dedinu klet pretvorio u ozbiljan OPG i obrt koji je u Moslavini poznat po odličnom spoju vina i autohtone hrane.

Na ovom mjestu možete kušati škrlet, graševinu ali i vinsku zvijezdu ovog domaćinstva vino Dragonada (Po djedu i baki Dragi i Nadi) koja odlično prati domaću hranu na tanjuru. U kuhinji ovog OPG-a kuha baka Nada (umirovljena kuharica koja je nekad kuhala u Petrokemiji pripremajući više tisuća gableca svaki dan) a specijaliteti su joj kokošja juha s jetrenim knedlama, pečenja, vratina u škrletu, gulaš od divljači s domaćim knedlama.

Budući da se dobro zna da se na ovom mjestu odlično jede i pije prije dolaska na OPG Romić svakako rezervirajte svoje mjesto i kad kažete da ćete doći- ne kasnite! Bakine su knedle najbolje kad su tople.

I na kraju – izdvajamo još jednu zanimljivu vinsku priču koja se nalazi u blizini kleti Romić. Vinarija Košutić, osnovana 2006.godine iako su joj temelji utisnuti daleko u prošlosti.

Naime, u ovoj su se obitelji vinogradi sadili i vino radilo od davnina, a ta ljubav se prenosila s koljena na koljeno. Posebnost ove vinarije je kultivacija vinove loze (3 hektara površine) što znači da imaju potpunu kontrolu nad kvalitetom ručno ubranog grožđa.

Košutići uzgajaju graševinu, cabernet sauvignon, riesling, pinot bijeli, muškat žuti i naravno, zvijezdu moslavačkih sorti – škrlet.

Kad ste u ovoj vinariji svakako nazdravite danu (i ljubaznim domaćinima) čašom pjenušca Noel.

Riječ je o prirodnom pjenušavom vinu nastalom tradicionalnom metodom sekundarnog vrenja u boci uz odležavanje na talogu kvasaca od 24 mjeseca.

Foto: Nikola Zoko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)