Sve je spremno za 26. Vinistru, najpoznatiju izložbu vina u regiji

Sve je spremno za 26. Vinistru, najpoznatiju izložbu vina u regiji

Svijet malvazija, neslužbeno 11. svjetsko prvenstvo ove sorte ponovo je oborilo rekord! Ove su godine na ocjenjivanje u Poreč pristigle 272 malvazije iz pet zemalja – 206 uzoraka je iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije i po pet iz Španjolske i Grčke.

Svijet malvazija središnji je događaj na trodnevnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića, koje se tradicionalno održava nekoliko tjedana prije Vinistre, najpoznatije izložbe vina u regiji.

Sve je spremno za 26. Vinistru, najpoznatiju izložbu vina u regiji

Ove godine od 16. do 18. travnja u hotelu Parentium više od četrdeset enologa, sommeliera i vinskih stručnjaka osim malvazije ocjenjuju još 242 uzorka vina ostalih sorti i 30 jakih alkoholnih pića, ukupno 544 uzorka, a proglašenje najboljih održava se 8. svibnja, dva dana uoči Vinistre.

“Veliki kvalitativni iskorak po uzoru na eminentna svjetska ocjenjivanja obilježava ovogodišnji Svijet malvazija i ocjenjivanje vina. Podigli smo bodovni prag i smanjili broj članova komisije, koji sjede u krugu i tako mogu komentirati uzorke”, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre koji je najavio novosti na najpoznatijoj istarskoj izložbi vina.

“Više od 80 vinara, ukupno 144 izlagača, tridesetak radionica i velika vinska zvijezda Paula Bosch, prva sommelierka u Njemačkoj, autorica knjiga, tekstova i blogova koja je radila u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama obilježit će 26. Vinistru. Od ove godine svaki će posjetitelj uz kupnju ulaznice, koja stoji 130 kuna, dobiti bon od 30 kuna koji će moći iskoristiti u Vinoteci za kupnju vina izlagača”, kazao je Benvenuti.

Caroline Gilby, koja je već šest godina predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta malvazija i ocjenjivanja vina istaknula je kako je iznimno zadovoljna pristiglim uzorcima, a posebno je raduje što su ove godine prvu puta dodijeljene velike zlatne medalje za nekoliko terana.

Emil Perdec, direktor hrane i pića Plave Lagune, Zlatnog sponzora Vinistre, istaknuo je kako ova hotelska kuća godinama prati najpoznatiju istarsku manifestaciju, koja ima veliki značaj u promociji autohtonosti i izvornosti i turističkoj ponudi Istre.

“S Vinistrom, koja se tradicionalno održava u porečkoj dvorani Žatika, od 10. do 12. svibnja, počinje prava turistička sezona, kada su sve sobe u 36 porečkih hotela pune. Istarski vinari iz godine u godinu su bolji, njihova vina su vrhunske kvalitete i postali su najbolji ambasadori Poreča, Istre i Hrvatske”, kazao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča. (M. Petković)

Foto: Danilo Dragosavac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)