Stari grad – najznačajnija je povijesna građevina Varaždina

Stari grad - najznačajnija je povijesna građevina Varaždina

Varaždinska feudalna utvrda, od davnina nazivana Stari grad, najznačajnija je povijesna građevina Varaždina. Bila je središte plemićkog posjeda, vlasnički i pravno odvojenog od kraljevskog i slobodnog grada Varaždina.

Današnja utvrda građena je od 14. do 19. stoljeća. Najstariji njen dio je središnja kula. Klupe i baldahini u njenom prizemlju najljepši su primjeri gotičke svjetovne plastike na sjeveru Hrvatske.

Stari grad - najznačajnija je povijesna građevina Varaždina

Za ratova s Turcima u 16. stoljeću pregrađena u renesansni Wasserburg, utvrdu – dvorac okružen visokim zemljanim nasipima s bastionima, opkoljen dvostrukim pojasom vode. Pregradnju su u drugoj polovici 16. stoljeća izveli talijanski graditelji iz okolice Coma na čelu s glavnim carskim graditeljem utvrda na Slavonskoj granici Domenicom delLalliom.

Tijekom prošlosti bila je vlasništvo mnogih značajnih plemićkih obitelji, grofova Celjskih, Ivana Ungnada, Jurja Brandenburga te hrvatskog bana Tome Erdödyja i njegovih nasljednika. Godine 1925. postala je vlasništvo grada Varaždina.

U počast milenijske obljetnice hrvatskog kraljevstva otvoren je u Starom gradu 1925. godine Gradski muzej Varaždin. U njegove prostore smjestile su se zbirke najstarijeg, Kulturnopovijesnog odjela, čije su brojne zbirke i u naše vrijeme izložene u stilskim sobama.

Najvrjednije su zbirka cehovskih predmeta, namještaja, povijesnih portreta, oružja, slika, satova, porculana i stakla koje uz mnoge druge predmete svakodnevnog života varaždinskog plemstva i bogatog građanstva posjetitelji i danas mogu vidjeti u 40-ak muzejskih prostorija.

Posebno su vrijedne zbirke s predmetima iz ostavštine dvaju proslavljenih Varaždinaca, političara i književnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog i jezikoslovca Vatroslava Jagića. (Izvor: tourism-varazdin.hr)

Stari grad - najznačajnija je povijesna građevina Varaždina

Korisne informacije:

GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN

Strossmayerovo šetalište bb
Tel.: 385 (0)42 658-754,
Fax:  385 (0)42 658-755

Web: www.gmv.hr
E-mail: gradski-muzej-vz@vz.t-com.hr

Vrijeme razgleda Staroga grada 40 min.
Najava grupa na tel. Muzeja.

Radno vrijeme:
UTORAK – PETAK 09.00 – 17.00 sati
SUBOTA I NEDJELJA 09.00 – 13.00 sati

Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)