ŠOKOL (NINSKI ŠOKOL): Tradicionalno jelo obavijeno velom tajni

Foto: Marija Dejanović / TZ Nin

Šokol je vrsta buđole koja se tijekom siječnja radi u obiteljskim domaćinstvima Nina i okolice.

Receptura je tradicijska, a proizvodnja nije industrijska, već ručna. Zbog toga je svaki šokol donekle drukčiji, tj. svaka ga obitelj radi s nekom sitnom razlikom.

Pretpostavka je da je ovaj suhomesnati proizvod u ovaj kraj došao u 19. stoljeću, kad je u Grbama, u okolici Nina, jedan talijanski poduzetnik otvorio tvornicu pjenušca i cigara i zbog toga iz Italije doveo svoje radnike. To bi moglo objasniti činjenicu da se šokol u Hrvatskoj i Dalmaciji radi samo u ninskom kraju i nigdje drugdje.

Recept za izradu Ninskog šokola velikim je dijelom otkriven javnosti, no još je uvijek obavijen velom tajni te se prenosi obiteljskim šapatom od koljena do koljena.

U Ninu se, u jeku turističke sezone, tijekom srpnja, održava i Šokolijada, natjecanje u proizvodnji šokola, što je dalo novi poticaj očuvanju ovog segmenta ninske kulturne baštine i – kako to u novije vrijeme biva – pretvorilo ga u gastro-turistički brend!

No, to je samo jedan dio priče koja početak ima u zimskim mjesecima, u siječnju.

Tada se prijavljuju natjecatelji, čuvari baštine kojima je stalo da se tradicija nastavi. Kao i prošlih godina Turistička zajednica grada Nina je svakome natjecatelju osigurala financijska sredstva za nabavku mesa i mirodija kako bi i dalje bili spremni čuvati baštinu.

Najvažniji ciljevi Šokolijade su ostvareni jer je prenesena ljubav i strast da se obiteljska tradicija izrade šokola kod mladih stanovnika ninskog kraja i dalje čuva. Manifestacija je potaknula da se rijetka delicija počela proizvoditi kroz male OPG-ove.

Poruka je organizatora da i dalje čuvamo svoju naslijeđenu baštinu te da se ponosimo njome, tim više jer je šokol postao zaštitni znak Nina i Zadarske županije na polju gastronomije.

Ova jedinstvena i autentična hrvatska priča pokrenuta prije 20 godina nastavit će se još dugo, a tajanstvene priče o šokolu prepredat će se za obiteljskim stolovima i dalje prenositi budućim naraštajima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)