SALON VINA I DELICIJA: Tri hrvatska vinara na VinDelu u Mariboru

Na 10. jubilarnom salonu vina i delicija VinDdel u Mariboru, nastupila su ove godine samo tri vinara iz Hrvatske, među 140 vinara većinom iz Slovenije. Uz Korlat Badela 1862, bili su nazočni i vinarija Vuglec Breg, te voćna vina Raak iz Jastrebarskog.

Direktor VInDela Dejan Bair kaže da ne broji broj posjetitelja salona kao ni broj izlagača kojih je svake godine sve više već osmjehe i energiju koju posjetitelji donose u Maribor. Dodaje da se po tome VInDel izdvaja od nekoliko stotina, 500 do 600, vinskih manifestacija u Sloveniji godišnje.

Vlasnik vinarije Raak Boris Rak kaže da su sad prvi put došli iz Draganića kod Jastrebarskog u Maribor da bi predstavili voćna vina od ribizla i višnje, odnosno sad i aronije, jer dosad nisu bili nazočni na slovenskom tržištu. Nadamo se, kaže, da smo sad korak bliže željenom izvoznom poslu, jer u Slovenci pokazali vrlo dobar interes za voćna vina, koja su nova dimenzija vina.

Inače, ove godine na VinDelu nije bilo poznatih i priznatih vinara iz Istre, kao što je Ivan Damjanić, koji su lani podignuli dosta prašine sa teranom iz Istre, a koji je sad napokon dobio zeleno svjetlo iz Bruxellesa.

Na salonu su se predstavila i vina iz Gruzije, iz amfora, koja imaju predstavnika u Sloveniji, ali zasad ne i u Hrvatskoj. Vina Ščurek, uz ekološka vina Rodica, kao i Istenič su bila nazočna, ali neke veće vinarije iz Slovenije i regije, kao Zvonko Bogdan, ove godine nisu bile nazočne u Mariboru.
Kao i svake godine obvezno mjesto prilikom posjeta Mariboru je Hiža stare trte na Dravi, koja ima najstariju vinsku lozu na svijetu od 450 godina, a koja je ove godine dala 42 kilograma grožđa, odnosno 25 litara crnog vina.

No, vino iz davne 1657. godine, punjeno u bočice od samo dva i pol decilitra, nije na prodaju već služi u diplomatske svrhe. (M. Petković)

Foto: M. Petković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)