Prvo kušanje mladih graševina, pošipa i drugih sorti

Hotel Westin - Kušanje mladih vina
Foto: Press

Više od 50 vinara iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije te Međimurja, predstavilo je u srijedu u organizaciji Udruženja vinarstva pri HGK i udruge Graševina Croatica svoja mlada vina berbe 2017. godine i crvena vina starijih godišta, koja još nisu ponuđena tržištu.

Okupljena stručna javnost i brojni drugi zaljubljenici u vina u zagrebačkom hotelu Westin, imali su priliku kušati mlada vina (En Primeur 2018) na početku kalenadarske godine.

Predsjednik Udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker prilikom otvaranja manifestacije En Primeur kazao je da prema onome što smo do sada kušali, ove nas godine očekuju odlična vina, a vinari i dalje trebaju vrijedno raditi na unaprijeđenju kvalitete, ali i na promociji vina bilo u zemlji ili inozemstvu.

Hotel Westin - Kušanje mladih vina
Foto: Press

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić kazao je da će hrvatski vinari u sklopu Vinske omotnice, najprije posjetiti New Work, a najavio je i otvaranje kuće hrvatskih vina u Moskvi.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je ovom prilikom istaknuo da s vinarima rade novi Zakon o vinu kako bi im se olakšao pristup tržištu i decentralizirali kontrole koje moraju obavljati prije stavljanja vina u promet. Dodao je da su u tijeku velike investicije u vinarije koje dijelom financiramo EU novcima, a pripremamo i novu Vinsku omotnicu koja će osigurati bolju dostupnost novca za investicije u vinarije te promidžbu naših vina.

Vinari ističu kako su predstavljena mlada vina s dobrim potencijalom, koja pršte aromama. Vinari poseban naglasak i prioritet stavljaju na kvalitetu vina, koja je svima zajednička, uz sve različitosti pojedinih vinskih regija.

Hotel Westin - Kušanje mladih vina
Foto: Press

Vina su i sve popularnija među mlađom populacijom koja prepoznaje vinarstvo i vinogradarstvo kao jedan segment naše tradicionalne baštine.

U podršku HGK, u posljednjih nekoliko godina, vinari ulažu veliku trud u promociju vina u inozemstvu, kako bi predstavili svoja vina i afirmirali Hrvatsku kao zemlju bogate eno-gastronomske baštine. Potvrda kvalitete stigla je prošle godine kada su hrvatski vinari osvojili rekordan broj medalja i priznanja na prestižnim svjetskim vinskim natjecanjima. (M. Petković)

Hotel Westin - Kušanje mladih vina
Foto: Press

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)