PROJEKT V.U.N.A.: Učenici SŠ Bartula Kašića u Pagu uredili školski vrt i učili filcati

U sklopu projekta V.U.N.A. – Vuna u našim aktivnostima, u protekla dva dana odrađene su dvije aktivnosti u suradnji udruge Volim Vlašići i Srednje škole Bartula Kašića iz Paga.

U četvrtak, 30. ožujka 2023. učenici i profesori srednje škole u školskom su vrtu zasadili tri sadnice maslina i tri sadnice agruma (naranču, limun i mandarinu) te ih pognojili i malčirali paškom ovčjom vunom.

Kroz ovu aktivnost dobili su pokusni poligon za uporabu vune u poljoprivrednoj proizvodnji te će pratiti učinak ovčje vune na zasađene vrste. Pripremu terena za sadnju u školskom vrtu odradila je tvrtka Pag II uz financijsku pomoć Grada Paga.

U petak, 31. ožujka 2023. održana je radionica suhog filcanja koju je održala Jasminka Gršković iz Blue Sheep sa otoka Krka. Učenice i profesorice izrađivale su ovčice od vune koje će biti jedan od suvenira učeničke Zadruge “Slani škoj”. Na taj će način obogatiti turističku ponudu autohtonih i ekoloških suvenira otoka Paga te stvoriti brend od paške vune.

“Učenici i profesori oduševljeni su projektom te su odlično prihvatili sve aktivnosti čiji rezultati će biti uporabni i ukrasni predmeti od ovčje vune koji se mogu koristiti u kućanstvima ili prodavati kao suvenir te neobrađena ovčja vuna kao gnojivo u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Zahvaljujemo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Gradu Pagu, Pag II i Turističkoj zajednici Grada Paga na podršci i sudjelovanju u projektu” – rekla je Marija Čemeljić Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića u Pagu.

“Vjerujemo da će aktivnosti iz našeg zajedničkog projekta biti prepoznate i vrednovane u široj lokalnoj zajednici kako bi riješili veliki ekološki problem na otoku Pagu gdje se vuna neadekvatno odlaže u okoliš i time predstavlja ekološku prijetnju. Do kraja prvog dijela projekta odraditi će se još jedna radionica mokrog filcanja u školi koju će održati Nikol Jakopić Donadić iz Woolly Handmade. Drugi dio projekta, ukoliko se osiguraju financijska sredstva, trebao bi uključivati studijski posjet otoku Krku, Poljoprivrednoj zadruzi otoka Krka i udruzi Žene za otok, Krk te predavanje za OPG-ove. Time želimo educirati stanovnike otoka Paga o korištenju vune u poljoprivredi te ostvariti otočnu suradnju i prenijeti primjere dobre prakse i na naš Pag”, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Pokrovitelji projekta V.U.N.A.: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag i Pag II.

Foto: Volim Vlašići

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)