PRIZNANJE: Kaštelanski crljenak dobio oznaku izvrsnosti

Kaštelanski crljenak dobio oznaku izvrsnosti
Foto: HRT

U svijetu proslavljen pod imenom zinfandel i primitivo, kaštelanski crljenak, predak spomenutih vina, sve je popularniji i kod nas. Kao sorta uzgaja se diljem Dalmacije, no najviše vinara koji rade vino od crljenka baš je iz Kaštela.

Odnedavna se kaštelanski vinari, njih 12, mogu pohvaliti ocjenom izvrsnosti svojih vina od kaštelanskog crljenka, piše HRT. Oznaka izvrsnosti ponajprije je namijenjena označavanju vina visoke kvalitete proizvedenih od te sorte, i to isključivo vinarima koji imaju vinograde u Kaštelima i u Upisniku su proizvođača grožđa i vina.

Oni koji su već kušali vino od kaštelanskog crljenka znaju da je riječ o vrhunskom vinu, no ova ga oznaka diže na novu razinu. Inicijativa je potekla od samih vinara, kojima su pomogli Grad Kaštela, RERA i Klaster Zora s ciljem da istaknu kvalitetu i vrijednost koju kaštelanski crljenak ima na tržištu. Tako bi uz već proslavljena svjetska vina zinfandel i primitivo, kojima je pradomovina baš u kaštelanskom vinogorju, i crljenak kaštelanski trebao dobiti dodanu vrijednost.

Oznaka izvrsnosti potvrda je kaštelanskim vinarima za trud jer crljenak je zahtjevan u proizvodnji, ranije dozrijeva, ima tanju kožicu, sklon je bolestima, no ima i veću kiselinu koja ga može očuvati, a ujedno mu daje i odgovarajuću svježinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)