PRIZNANJA: Bijeli grozd za najbolje vinarije u Hrvatskoj i zemljama iz regije

Bijeli grozd 2017
Foto: Julio Frangen

Šesta po  redu dodjela Bijelog groza za 2017. godinu, nagrade udruge za kulturu stola G.E.T. Report, vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture, održana je u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Predsjednik udruge Tomislav Stiplošek  kazao je da je prodaja na vlastitom pragu postala  prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.

Za najbolje vinarije glasovalo je i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i putnika. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 4 regije: Bregovitu Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

“Čestitam svim nagrađenima, a posebno ovogodišnjem ukupnom pobjedniku, Vinariji Vuglec Breg, koja je proglašena najboljom vinarijom u Hrvatskoj! Ovo je najnoviji u nizu sjajnih primjera koji potvrđuju kakav ogroman iskorak su napravili zagorski vinari, koji za svoja vina osvajaju nagrade i priznanja i na priznatim inozemnim ocjenjivanjima i festivalima. Izuzetno mi je drago što smo osvojili i prva dva mjesta u kategoriji Bregovita Hrvatska – prvo mjesto Vuglec Breg, a drugo mjesto Vinarija Bolfan. To nam daje dodatan poticaj da kroz mjere promocije ukupne turističke ponude Krapinsko-zagorske županije, na posebno mjesto stavimo i naše sjajne vinare”, rekao je župan Željko Kolar.

Najbolji u Hrvatskoj:  Vinarija Vuglec breg, Škarićevo – Krapina,  Vinarija Meneghetti, Bale te  Vinarija Korta Katarina, Orebić i Vinarija Iločki podrumi, Ilok

Vinarije koje dijele treće mjesto imale su identičan broj bodova po svim parametrima.

Najbolji u Sloveniji: Vinarija Puklavec Family Wines iz Ormoža

Najbolji u BiH:  Vinarija Vukoje iz Trebinja

Najbolji u Srbiji: Vinarija Zvonko Bogdan iz Palića

Najbolji u Crnoj Gori: Vinarija Plantaže iz Podgorice

Najbolji u Makedoniji: Vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja

Priznanje Dobar Start za 2017. godinu dobila je vinarija Dine iz Blata na otoku Korčuli.

Posebna priznanja dobili su    Vlado i Slavica Borošić za životno djelo. Vinska scena u Hrvata ili ne bi postojala ili bi bila znatno drugačija, da nije bilo Vlade i Slavice Borošić.  Tvrtka Pupitres, posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kultu, a  Siniša Lasan, posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinske kulture. Lasan je službeni ocjenjivač vina na londonskom ocjenjivanju vina Decanter. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)