Prezentacija mlade graševine u hotelu Westin

Foto: Marinko Petković

Kušanje mladih vina, u prvom redu graševine, ali i drugih mladih vina En Primeur prošlogodišnje berbe, dviju vinogradarskih regija – Slavonije i hrvatskog Podunavlja, i Bregovite Hrvatske, održana je u četvrtak u hotelu Westin u Zagrebu.

Vlado Krauthaker, predsjednik Udruge graševina Croatica, kazao je da manifestacija En Primeur, a koju organizira Udruženje vinara HGK, postaje iz godine u godinu sve bolja, a ove je godine prati i vrlo dobra prošlogodišnja berba u Slavoniji. Dodao je da je urod bio nešto manji, zbog vremenskih nepogoda, ali će vina prošlogodišnje berbe, posebno crna vina, biti vrlo prepoznatljiva u godinama koje dolaze.

Ivica Perak, poznati vinar i vinogradar iz Kutjeva, u širokoj lepezi godišta i sorti najzastupljenija je bijela sorta vina graševina, pod kojom je 70 posto zasada na 11,5 hektara vinograda, koji se protežu na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova. Perak ne krije da je prošla godina, bila teška vinogradarska godina, ali da vinari u podrumu nastoje proizvesti što bolja vina za tržište. Obiteljska vinarija Perak godišnje proizvede 100.000 boca vina, te apelira na ugostitelje, da zbog povećanja PDV-a, ne povećavaju cijene vina, jer su i dosad cijene vina u restoranima bile tri do četiri puta veće od njegove nabavne cijene u kojoj je sve od grožđa, boce, etikete do kontrole kvalitete…

Foto: Marinko Petković

Marko Cmrečnjak je predstavio tipične međimurske sorte vina, pošipel, silvanac zeleni, sauvignon, koje uzgaja na 20 hektara vinograda u Svetom Urbanu, kod Štrigove, te je imao jako dobru berbu, a sad i kvalitetna vina. Na predstavljanju mladih vina je bila i poznata vinarija Štrigova, koja posluje na 95 hekatara vinograda sa godišnjom proizvodnjom 700.000 litara vina, koja se izdvaja po širokoj paleti rajnski rizling, pinot sivi, rose vino…

Naravno, bili su tu i Erdut kao i PZ Orahovica, ali su izostali neki veliki i poznati vinari iz požeške Zlatne doline, kao Kutjevo d.d., Enjingi i dr..

Agronom Samir Nađ u vinariji Kalazić iz Baranje, proizvodi eko vina, te godišnja proizvodnja iznosi od 150.000 do 200.000 butelja. Prošlogodišnja je godina, kaže, u vinogradima bila dosta zahtjeva, ali je kvaliteta vina ove godine jako dobra. Nađ se ne boji povećanja PDV-a u ugostiteljstvu, o čemu vinari vode računa, jer bi se to moglo negativno odraziti na ukupnu potrošnju vina ove godine, jer, kaže, nabavna cijena butelje kvalitetnog vina je od 50 do 80 kuna, a u boljim restoranima ta se ista butelja prodaje po cijeni većoj od 300 kuna.

Foto: Marinko Petković

Obiteljska vinarija Kolar iz Baranje, ima 13 hektara vinograda u hrvatskom Podunavlju, već se četiri generacija uspješno bavi proizvodnjom vina. Uz navojne čepove na bocama, kojima su zamijenili tradicionalne od pluta, imaju i camp za ljubitelje vina u sklopu restorana, odnosno vinskog podruma.

Vinar Željko Šimanović iz vinogorja Krašić, kod Jastrebarskog, ima sedam hektara vinograda, te se uzda u višestoljetnu tradiciju u proizvodnju vina, koja se ne može kupiti, a to kupci, bez obzira na povećanje PDV-a u ugostiteljstvu, znaju i cijene. Izdvajamo, ledeno vino (graševina i traminac) koje se odabire kao posljednji napitak večeri, nakon desertnih slastica.

Inače, En Primeur je vrlo cijenjen i specifičan način kušanja vina za profesionalce, ali i širu javnost. Riječ je o francuskom trendu čija je tradicija duga i koji je izvrsna prilika da se profesionalci, ugostitelji, trgovci i ljubitelji vina upoznaju s mladim vinima. U Hrvatskoj je ova tradicija manje poznata, ali popularnost i posjećenost iz godine u godinu raste.

Smisao takvog kušanja vina jest pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti jer vinari predstavljaju svoja mlada vina koja su najčešće još nerazbistrena poput mošta. Neprestani rast broja vinara i marketinških vinskih regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti kušanja mlade berbe te općenito zagovara ovakva događanja, a svakako pridonosi razvoju kulture ispijanja vina te povećanju konkurentnosti domaćeg proizvoda u našoj regiji. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)