PREDSTAVLJANJE PAGA U BEČU: Austrijanci oduševljeni specijalitete grada i otoka Paga

U Beču, u prostoru Ovalhalle Museumsquartiera, Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s vodećim medijem za eno-gastronomiju njemačkog govornog područja – Falstaffom, predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Beču i Zadarskom županijom organizirala je ekskluzivan event koji je privukao brojnu publiku od predstavnika medija specijaliziranih za putovanja, hranu i vino, turističke i eno-gastro profesionalce te ljubitelje vrhunske gastronomije.

Turistička zajednica Grada Paga predstavila je izvrsnu gastronomsku ponudu i specijalitete grada i otoka Paga koju su za tu prigodu pripremili i poslužili nastavnici i učenici Srednje škole Bartola Kašića iz Paga.

Brojni posjetitelji  uživali su u makarunima sa škampima i divljim šparogama, raguu od sipe s bobom te sirevima Udruge proizvođača paškog sira, a posebnu pozornost plijenile su paška narodna nošnja i čipkarica koje su prezentirale vrhunsko umijeće šivanja paške čipke.

“Izuzetno smo sretni što smo u organizaciji TZ Zadarske županije imali prigodu predstaviti našu jedinstvenu gastro ponudu predvođenu svjetski poznatim paškim sirom čime smo dobili priznanje njene vrijednosti kao jedne od najvažnijih perjanica gastro ponude Zadarske županije. TZ Grada Paga nastavlja svoju ideju promocije gastro ponude grada i otoka Paga kao i rada ugostiteljskog usmjerenja SŠ Bartula Kašića te smo pozvali nastavnike Tea Bukšu i Ivana Cimpermana i dva kvalitetna i perspektiva učenika Ivana i Luku Horvata koji su izvanredno odradili svoj dio posla i opravdali naše povjerenje. Mnogobrojni posjetitelji su bili oduševljeni jelima  koja su pripremili i poslužili. Naravno da je posebnu pažnju izazvao naš paški sir Udruge proizvođača paškog sira, a čipkarica Jasna Magaš je prezentirala umijeće šivanja naše prekrasne paške čipke čiju su ljepotu prepoznali. Također,  posebno zanimanje i divljenje je izazvala naša ženska narodna nošnja. Vjerujemo da je ovo prvi ovakav način predstavljanja gastro ponude te da nam slijede i druge promocije u suradnji sa TZ Zadarske županije jer grad i otok Pag mogu ponuditi zaista autohtonu, jedinstvenu i posebnu gastronomiju koja je zavrijedila ovakav način predstavljanja“, izjavila je Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga i zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji i predstavljanju u Beču.

Na predstavljanju je uz predstavnike tvrtki i turističkih zajednica Zadarske županije nazočio i Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, Ante Sjauš, pročelnik UO za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, a okupljenim posjetiteljima obratili su se Elisabeth Brandlmaier, glavna urednica časopisa Falstaff, Igor Kolar, tajnik Veleposlanstva RH u Beču, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija te Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču.

Gosti su osim pripremljenih jela uživali i u tradicionalnim likerima poput Maraschina, Orahovca i Pelinkovca te  vrhunskim vinima devet vinara iz Udruge vinara Zadarske županije.

Uzvanici su uz živu scensku igru Vitezova vranskih i baklavu Heritage hotela Maškovića hana mogli degustirati i izvrsna maslinova ulja proizvedena u Zadarskoj županiji. 

Na centralnoj postaji nudila su se dalmatinska jela u izvedbi chefova Josipa Vrsaljka i Saše Begana,  a otoci Zadarske županije pod brendom Zadar Archipelago predstavili su bogatu ribarsku tradiciju i plodove mora – inćune, hobotnice, kozice, tunu, sardine uz dodatak ukiseljenog motra. Pripremljena su i poslužena topla jela s tunom, povrćem i njokima te slastice, kolači i keksi s maslinovim uljem.

Partneri prezentacije u Beču, tvrtke iz Zadarske županije: Cromaris, Pelagos Net Farma, Marfish, Adriatic Shell, Moćun, Paška sirana, Maraska, Vina Bora, Poljoprivredna zadruga Mas-Vin, Kraljevski vinogradi, Vinarija Degarra, Vinarija Fiolić, Vina Figurica, OPG Šime Škaulj, Jokić Vinarija, Karaba Vinarija, 2Štorije, Stigma šafran, OPG Matulić, OPG Lanđin, Falkensteiner Punta Skala Resort, Heritage hotel Maškovića han, Turistička zajednica Grada Paga, Srednja škola Bartula Kašića Pag, Općina Pakoštane i Zadarski arhipelag.

Foto: TZ grada Paga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)