PRAVI LJETNI RAJ: Pogledajte kako su žene uživale u dragulju kontinentalnog turizma

Susret s Čarobnjakom iz Ozlja, kupanje i uživanje u vodenim atrakcijama na rijeci Kupi nakon kojih će vas ulicama grada provesti i sam Nikola Tesla, gastro delicije u jedinom riječnom dnevnom boravku u Hrvatskoj – Dnevnom boravku na Kupi, posjet eko imanju Mili Mali, ali i radionica izrade tradicionalne čipke Jalbe samo su neki detalji prekrasnog vikenda u Ozlju.

Već tradicionalno, koncept Ženski vikend Hrvatskom – Women’s days by modniALMAnah poziva u mala, ali posebna mjesta naše zemlje, a ljeto se uvijek slavi u Karlovačkoj županiji, točnije u Ozlju, na rijeci Kupi koja pruža odlično osvježenje i priprema žene na ljetovanja.

Program je osmislila novinarka i modna savjetnica Alma Premerl Zoko, sa željom da u ovom formatu pokaže ženama što više ljepota Hrvatske birajući destinacije koje se posjećuju brzo i lako, a koje već na prvi pogled otkrivaju kako su pravi mali dragulji.

Gastro Ozalj
Ozalj, čije se ime prvi put spominje 1244.godine, zahvaljujući povoljnom položaju jedan je od takvih dragulja kojeg možete posjetiti cijele godine. Posebno je zanimljiv u toplijem dijelu godine, kad rijeka Kupa (koja protječe kroz Ozalj) mijenja vizuru grada.

U samom centru grada tako oživljava kultni Dnevni boravak na rijeci, odlična gradska plaža na kojoj se možete kupati, sunčati (imaju i solarni tuš) ali i uživati u prefinim delicijama koje pred vašim očima priprema osoblje restorana Žganjer. Krčki burger s junetinom, ali i Greenburger (planet of plants pljeskavica), uštipci od janjetine, ali i kultna torta Katarine Zrinski, pripremljena prema receptu iz 17. stoljeću (12 slojeva i 30 namirnica) uz autorski koktel restorana Žganjer, Kupa spritz, samo su neke delicije uz koje ćete vratiti energiju nakon uživanja u vodenim atrakcijama.

O Žganjerima ćete čuti i kao obitelji koja je napravila prvu najdužu štrudlu na svijetu zbog čega je nastao i kultni Štrudla fest (prvi vikend u rujnu) manifestacija koja se održava u Jaškovu kojeg su upravo zbog popularnost ovog festivala nazvali ‘selom štrudle’.

Neka vas ne iznenadi krenete li na obrok izvan Ozlja prema Jaškovu, tijekom godine, da su upravo štrudle napravljene od svježeg voća jedina slastica kojom ćete biti ponuđeni.

Slijedite trag Čarobnjaka iz Ozlja!
No, vratimo se mi na gradsko kupalište Slave Raškaj koje je bilo baza Ženskog vikenda u Ozlju. Na njemu je grupu dočekao Čarobnjak iz Ozlja (turistički vodič Danijel Mataković) odjeven u kostim čarobnjaka.

Na simpatičan je način prozvao u razgled grada (njegova je usluga dostupna svima, samo je potrebno rezervirati termin) pričajući zanimljivosti o životu Slave Raškaj u Ozlju, ali i utjecaju obitelji Zrinski i Frankopan na ovaj kraj.

Zanimljivo je bilo vidjeti mjesta na kojem je Slava slikala, zeleni dio grada u kojem i danas brojni stanovnici ali i turisti ovog grada pronalaze hlad, ali i čuti priču o tome kako je u 1556. godine jednu od najznačajnijih građevina u sklopu ozaljskog starog grada, palaču Zrinskih, dao izgraditi slavni sigetski junak Nikola Šubić Zrinski.

U 17. stoljeću Ozalj je, zbog svojeg odličnog položaja neslužbeno proglašen hrvatskom prijestolnicom u kojem je stolovao ban Petar Zrinski.

Kupanje na rijeci za sve generacije!
Kružnom šetnjom, put ponovo vodi do gradskog kupališta koje je atraktivno cijelog dana. Funkcionira poput prave plaže, a za sve one koji su adrenalinski tipovi postoji rješenje.

River Colapis Ozalj nudi cijelog dana čitav niz atrakcija – vožnju u kanuima, supanje, ali i vođenu ‘riječnu turu’ tokom rijeke Kupe sve do Otoka ljubavi koji se nalazi u blizini.

Dijelove kupališta na Kupi, Alma je pretvorila u dm plažu na kojoj su se dijelili savjeti o tome kako se zaštiti od sunca, ali i njegovati kožu i kosu robnom markom Sundance kad završite s kupanjem.

Tako su brojne žene bile spremne za uživanje u suncem okupanoj plaži, a sve što je bilo parkirano u Colapis lučici se i inače možete iznajmiti.

Eko Ozalj!
Blizin rijeke Kupe pogoduje i ritmu kojeg ima eko imanje Mili Mali. Nalazi se u blizini gradskog kupališta, a njegova vlasnica Katarina Šoštar Meserko rado će vas ugostiti.

Na stolu će se naći prirodni sok (ili rakija), ali i ono po čemu je ona toliko poznata – pesto od češnjaka, crni češnjak (afrodizijak), različiti namazi, ali i češnjak složen u bukete koji su ujedno i jedan od najpopularnijih suvenira Ozlja.

Katarina će vam ispričati priču o ekološkoj proizvodnji ‘prirodnog antibiotika’ i pokazati svoja dostignuća – stroj za sađenje češnjaka kojeg je sama patentirala (a susjed napravio od stare bačve), način na kojeg koristi sve dijelove stabljike, te kako mekanom četkicom za zube češnjak pretvara u najljepši cvijet eko buketa.

Jalba – suvremena čipka koja se izrađuje samo u Ozlju
Kako nastaje Jalba – tradicionalna čipka (plete se arhaičnom tehnikom na “lucnju” tj. okviru luku načinjenom od kuhane i savijene ljeskove grane utaknute u daščicu) čiji su korijeni u dalekoj povijesti (staroslavensko porijeklo) još je jedna atrakcija koju možete doživjeti i isprobati u Ozlju.

Rezervirate li termin na vrijeme, tijekom zvizdana krenite u Etno park Ozalj, te u hladovini probajte i sami napraviti jalbu. Za to vam treba samo vrijeme i vlastite ruke, točnije prsti koji će vam pomoći u dobivanju željenih motiva (jednim pletenjem istodobno se pletu dvije čipke).

Zanimljivo je dodati kako je jalba zapravo naziv za žensku kapu (nosile su je udane žene), a u nekim selima u okolici Ozlja (primjerice selo Trg) žene su nosile Jalbu na rogi (s rogovima/ drvenim umetcima na koje se stavljala jalba i sve skupa se pokrivalo maramom).

Tradicijsko umijeće pletenja jalbe, koje je ženskoj grupi pokazala Melita Mataković-Rožić ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Nositelj tradicije pletenja jalbe je KUD “Ključ” iz Trga, a osim njih za popularizaciju jalbe zaslužna je i Učenička zadruga „Kotačac“ iz OŠ „Slava Raškaj“ iz Ozlja.

Munjara i Nikola Tesla
Kad dođete u Ozalj, jednostavno ne možete ne vidjeti i ne zadiviti se Munjarom. Elegantno ‘izranja’ iz rijeke Kupe poput prekrasnog dvorca s na nju pogled puca nalazite li se na kupalištu, u razgledu grada, ili u Zavičajnom muzeju.

Nazivaju je Malom hidroelektranom Ozalj (MHE), a zapravo je prva hidroelektrana zaslužna za razvoj ozaljske i karlovačke industrije a za njezin nastanak su zaslužni Valerijan Rieszner te slavni arhitekt Herman Bollé (zaslužan i za nastanak Mirogoja, zagrebačke i đakovačke katedrale, grobnice obitelji Jelačić…)

A koja je poveznica Munjare i Tesle? O tome će priču ispričati jedini licencirani turistički vodič koji ‘skače u cipele’ Nikole Tesle Boris Šušnjar koji kao Nikola Tesla im svašta za ispričati u Ozlju.

Naime, proslavljeni znanstvenik Nikola Tesla (koji je u Karlovcu završio gimnaziju) bio je taj koji je nadgledao i blagoslovio izgradnju Munjare 1907.godine (od trenutka kada je puštena u pogon pa sve do danas, nije stala s radom).

Danas prepoznatljivi znak grada Ozlja izgrađena je za potrebe rasvjete grada Karlovca, a ono što ćete saznati u ovoj kostimiranoj turi je to da je grad na četiri rijeke po uvođenju električne struje, bio drugi grad u Hrvatskoj s javnom električnom rasvjetom (prvi je 1895.godine bio Šibenik).

Slijedite tok rijeke Kupe i ukrcajte se u Žitnu lađu!
I za kraj prekrasnog vikend putovanja u Ozalj ne propustite još jednu atrakciju. Nalazi se ‘na drugoj strani’ rijeke Kupe, na putu prema Zagrebu ili Zadru točnije u selu Brođani Žitna lađa Zora i njezina vesela posada pružaju univerzalno iskustvo plovidbe rijekom Kupom u tradicionalnom riječnom brodu iz 18. stoljeća.

Na njemu ćete čuti prekrasnu priču o povijesti ovog kraja, uživati u predivnoj prirodi, posebnosti kupanja u kristalno čistoj Kupi, ali i tijekom plovidbe, uz kapetanicu Jasminu Cvetković njezinu posadu isprobati tradicionalne štrudle, domaće likere…

Kako vožnja ovom lađom ovisi o lijepom vremenu, na Ženski je vikend Hrvatskom ugostio i meteorologa Nebojšu Subanovića koji je otkrio koliko je jači utjecaj sunca sada u odnosu na protekle godine, ali i kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta.

Budući da priroda odgovara na mnoge klimatske promjene, precizne prognoze nema, ali zato, kako je Nebojša simpatično rekao, ljeto kao i svako drugo godišnje doba nosi različite fronte. Nake kišovite i hladnije, a neke, sunčanije i toplije.

Kakve god da su i jedne i druge mogu imati svoju ljepotu ovisno o tome gdje se nalazite i s kime provodite ljeto.

A kad ponovo kreće program za Ženski vikend Hrvatskom/Women’s days by modniAlmanah? Kraj ljeta obilježit će jednodnevni izlet koji će povezati Samobor i Zaprešić, a zadnji vikend ljeta (kojim se ulazi u jesen) bit će u Iloku (15.-17. 09.).

Foto: Nikola Zoko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)