POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Raj za hedoniste i ljubitelje aktivnog odmora

U Požeško-slavonskoj županiji sve je u znaku broja pet – jedna je od pet slavonskih županija, ima pet gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternicu i Požegu; pet općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Veliku; okružena je sa pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, a zaslužuje i čistu peticu za nadaleko poznatu slavonsku gostoljubivost.

Bogatu turističku ponudu i ljepote ovoga kraja, koji se sastoji od dvije prostorno odvojene cjeline – Požeške kotline i Pakračko-lipičkog kraja, danas je u zagrebačkom Basement wine baru predstavila Turistička zajednica Požeško-slavonske županije u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

“Cilj današnje prezentacije bio je predstaviti zaista bogatu ponudu Požeško-slavonske županije i sve njezine atrakcije i sadržaje, uključujući i naše tradicionalne, domaće specijalitete”, rekla je Ivona Odvorčić Kahanek iz Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

“Pozivam sve da posjete Požeško-slavonsku županiju jer je najljepša i najstarija u Hrvatskoj. U zadnjih nekoliko godina unaprijedili smo turističku ponudu što pokazuju impresivni rezultati, osobito iz lovnog turizma. Gosti nam dolaze iz cijele Europe, ali je također više i domaćih”, istaknuo je Ferdinand Troha, zamjenik župana Požeško-slavonske županije.

Slavonija nije samo nepregledna ravnica

Da Slavonija nije samo nepregledna ravnica uvjerit ćete se posjetite li Požeško-slavonsku županiju. Uz ravničarske terene tu su šumoviti predjeli i brdski usponi planina koji privlače ljubitelje aktivnog odmora, a osobito bicikliste i planinare. Bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalac, između 37 biciklističkih i 63 planinarske staze odabrat ćete one prilagođene vašim željama i fizičkoj kondiciji.

Kako biste se što bolje snašli, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije izradila je detaljnu interaktivnu kartu s markiranom ponudom podijeljenom po kategorijama – znamenitosti, smještaj, restorani, vinarije, OPG proizvodi… Osim na web stranicama turističke zajednice interaktivna karta dostupna je i putem mobilne aplikacije Panonia Tour, a u suradnji s biciklističkim i planinarskim društvima izrađeni su gpx formati staza koji su također ucrtani na karti, uz detaljne informacije poput duljine staze, najniže i najviše točke, uspona, težine i tipa staze…

Tako se u miru možete voziti ili planinariti na tri područja u Požeško-slavonskoj županiji. Područje Pakrac – Lipik broji 17 biciklističkih i 23 planinarske staze, područje Požega-Pleternica 13 biciklističkih i deset planinarskih, a Velika – Kutjevo sedam biciklističkih i 29 planinarskih staza.

Osim za cikloturizam i planinarenje, atraktivna priroda i idealni tereni zahvalni su i za  održavanje utrka u brdskom biciklizmu i drugim kategorijama, osobito na stazama na području Pakraca, Velike, Kutjeva i Požege na kojima sudjeluju i natjecatelji i iz inozemstva.

Zlatna dolina

Plodna slavonska ravnica oduvijek je hranila ovaj kraj, pa su je još stari Rimljani zvali Vallis Aurea ili Zlatna dolina. Područje Požeško-slavonske županije neiscrpna je inspiracija ljubitelja  vina, osobito graševine koja je upravo tu dala svoj maksimum i u svijetu proslavila Hrvatsku. S više od trideset vinarija tri vinske ceste – Vinogorje Požega – Pleternica, Vinogorje Kutjevo i Vinogorje Pakrac povezane su programom TZ Požeško-slavonske županije “Slavonski puti” u jedinstveni turistički doživljaj.

Vrhunski vinski doživljaj prati i odlična gastronomija, pa iz ovog dijela Hrvatske jednostavno ne možete otići gladni. Zavest će vas mirisi i okusi domaćeg kruha iz krušne peći, čvaraka, sušene slanine, šunke, kulena, kulenove seke, švargli, fiš paprikaša i čobanac te vrhunskih poslastica poput salenjaka, makovnjače, orahnjače

U želji da sačuva što više starih jela, Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega osmislio je projekt Muzej u loncu s tradicijskim jelima slavonske kuhinje s kraja 19. i početka 20. stoljeća poput vinogradarskog ćevapa, vajnsupe, požeških pijanaca, trganaca…

Uz tri vinske ceste još je nekoliko odredišta koje ne smijete propustiti. Primjerice krenete li od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po konjima i izvorima termalne vode, te Pakrac poznat po srednjovjekovnoj kovnici novca i očuvanim kompleksom vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Požega, upravno i kulturno središte županije, zavest će vas baroknim središtem, mirisima i okusima slavonske kuhinje, dok ćete u Pleternici, poznatoj po marijanskom svetištu Gospe od suza, na Cesti ruža i vina saznati kakva je veza između ovog cvijeća i loze.

Kukuruzni labirint u Viškovcima zabava je za čitavu obitelj, a u Velikoj ste i na vratima Parka prirode Papuk koji je zbog geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka i zaštitu UNESCO-a. Ovoj ljepoti jednostavno nećete moći odoljeti, pa bi neplanirano mogli produljiti boravak uživajući u prekrasnoj prirodi.

Jeste li znali?

  • Sovsko jezero u istočnom dijelu Požeško-slavonske županije na području Čaglina jedini je ostatak nekadašnjeg Panonskog mora.
  • Paralela 45,3 koja prolazi Kutjevačkim vinogorjem proteže se značajnim svjetskim vinorodnim područjima – Istrom, Piemontom, Val du Rhoneom, Boredeauxom i Oregonom.
  • Legenda kaže da je udovica Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove. I danas u njezinu čast jedan od pleterničkih brežuljaka nosi ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali  njezino ime Clicquot.
  • Navodno su carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk 1741. punih sedam dana proveli u kutjevačkom podrumu uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O tome svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola koji potječe iz 1232., iste one godine kada su cisterciti izgradili ovaj najstariji vinski podrum u Hrvatskoj.
  • Vinogorje Kutjevo je najtrofejnije hrvatsko vinogorje na svjetskim ocjenjivanjima vina. Kutjevačka vina dobitnici su nagrada svjetskog stručnog vinskog časopisa Decanter koji svake godine donosi izbor i preporuke najboljih vina na svijetu.
  • Čini se da je upravo pakračka kuna, koja se kovala u kovnici novca još 1256., bila inspiracija današnjem hrvatskom novcu. Banovac je bio srebrni novac koji je na prednjoj strani imao kunu u trku, a na naličju patrijarhalni križ s dvije okrunjene glave. Posjetite li Pakrac možete iskovati svoj primjerak Slavonskog banovca te ponijeti kući jedinstveni suvenir.
  • Bentley, Lamborghini, McLaren i Aston Martin DB10, koji se vozio u filmu o James Bondu, opremljeni su visoko kvalitetnim staklom s posebnim svojstvima iz tvornice Lipik Glas. Zanimljivo je da i Apple trgovine po cijelom svijetu imaju staklene stepenice od stakla izgrađenog u toj tvornici.

Foto: Arhiva TZ Požeško-slavonske županije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)