Požeško-slavonska županija predstavila bogatu ponudu na Špancirfestu

Foto: Borna Subota

U Požeško-slavonskoj županiji sve je u znaku broja pet – jedna je od pet slavonskih županija, ima pet gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternicu i Požegu; pet općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Veliku; okružena je s pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, a neiscrpan je izvor inspiracije za ljubitelje aktivnog turizma, bogate gastronomije i vrhunskih vina.

Istaknula je to Ivona Odvorčić Kahanek, predstavnica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, koja je u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom u središtu Varaždina predstavila bogatu turističku ponudu.

Uz Ivonu Odvorčić Kahanek, turističke atrakcije predstavili su Silvija Podoljak, direktorica ureda TZ Grada Požege, Marija Šarić, predstavnica ureda TZ Grada Pleternice, Sanja Savi, predstavnica ureda TZ Grada Pakraca, Hrvoje Kovačić, voditelj ureda TZ Grada Lipika, Marija i Igor Marač, vlasnici turističke agencije Luks Bike Adventure i Igor Salak, predstavnik luksuznih vila Montis Aurea.

Što posjetiti?

Uz tri vinske ceste, među kojima je i ona u Kutjevu, najnagrađivanijem hrvatskom vinogorju, još je nekoliko odredišta koje ne smijete propustiti. Krenete li od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po veličanstvenim konjima, ali i izvorima termalne vode i tradiciji u zdravstvenom turizmu, potom u Pakrac u kojem se u srednjem vijeku kovao banovac, preteča hrvatske kune, poznat i po očuvanom kompleksu vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća.

Požeško-slavonska županija na Špancirfestu u Varaždinu 2017. godine
Foto: Borna Subota

Upravno i kulturno središte županije – Požega, zavest će vas baroknim centrom, kulturnim naslijeđem, mirisima i okusima slavonske kuhinje očuvanim u projektu “Muzej u loncu” Gradskog muzeja Požega i ponudi ugostiteljskih objekata, nositelja standarda “Okusi Zlatne Slavonije”. Pleternica je poznata po marijanskom svetištu Gospe od Suza i Cesti ruža i vina koja od njezinog središta vodi do obližnjih brda.

Kukuruzni labirint u Viškovcima zabava je za čitavu obitelj, a u Velikoj ste i na vratima Parka prirode Papuk koji je zbog geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka i zaštitu UNESCO-a. Ovoj ljepoti jednostavno nećete moći odoljeti, pa biste mogli produljiti boravak i smještaj potražiti u kampu Duboka, otvorenom u svibnju.

Ljubitelji prirode i luksuza odabrat će jednu od četiri luksuzne vile Montis Aurea, otvorene u srcu prirode, u mjestu Novo Zvečevo. Njihov predstavnik, Igor Salak, kazao je kako vile biraju oni koji uživaju u miru i privatnosti te se žele istinski odmoriti od svakodnevnih obaveza. A za potpuno opuštanje tu su saune, jacuzziji i bazeni.

Raj za bicikliste i ljubitelje aktivnog odmora

U Požeško-slavonskoj županiji uvjerit ćete se da Slavonija nije samo nepregledna ravnica. S ukupno 111 uređenih staza, od čega su 44 biciklističke i 67 planinarskih, ova je županija raj za ljubitelje aktivnog odmora.

“Uz ravničarske terene tu su šumoviti predjeli i brdski usponi planina, pa je biciklista u našoj županiji iz godine u godinu sve više. Osim rekreativaca i profesionalaca, sve je više gostiju koji žele istražiti prirodnu i kulturnu baštinu Požege i okolice na dva kotača. Jedan od najatraktivnijih biciklističkih programa je i obilazak vinarija, kojih je u Požeško-slavonskoj županiji više od trideset”, kazali su Marija i Igor Marač iz specijalizirane agencije Luks Bike Adventure iz Požege.

Požeško-slavonska županija na Špancirfestu u Varaždinu 2017. godine
Foto: Borna Subota

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)