POTPUNA PRIMJENA SCHENGENA: Nema više granične kontrole u hrvatskim zračnim lukama

POTPUNA PRIMJENA SCHENGENA: Nema više granične kontrole u hrvatskim zračnim lukama
Foto: Freepik

Od 1. siječnja Republika Hrvatska je članica Schengenskog područja te su time ukinute kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama, dok se kontrole osoba na unutarnjim zračnim granicama ukidaju od danas, 26. ožujka 2023. godine, a što je i početak ljetnog reda letenja.

S današnjim danom 9 međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Schengenske pravne stečevine, a radi se o međunarodnim zračnim lukama u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar schengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Isto tako, s današnjim danom u cjelosti završava put potpune primjene Schengenske pravne stečevine, čije smo blagodati u graničnim prijelazima na kopnenom i morskom dijelu počeli osjećati s ulaskom u novu 2023. godinu.

Značaj i važnost primjene schengenskih pravila u zračnom prometu vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70% će biti putnici unutar Schengena, a 30% izvan Schengenskog prostora. Izuzetak u tom smislu je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer schengenskih i neschengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 %.

Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije.

Ono što je prethodilo uspješnom ispunjenju ovog strateškog cilja Vlade Republike Hrvatske je uspješan završetak ciklusa schengenskih evaluacija i to posebice u području upravljanja vanjskim granicama.

Ta evaluacija je u zračnim lukama provedena u lipnju 2016. i studenom 2017. godine, nakon čega je potvrđena potpuna usklađenost schengenskih standarda u svim zračnim lukama u Republici Hrvatskoj.

Ovo je ujedno i rezultat izuzetnog angažmana svih nadležnih tijela i posebno uspješne koordinacije s operatorima zračnih luka, s obzirom na potrebne infrastrukturne prilagodbe putničkih terminala te potrebu izmjene postojećih tokova putnika.

S potpunom primjenom Schengenske pravne stečevine u zračnom prometu, na svim zračnim lukama Republike Hrvatske bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova.

Upravo u tijeku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u Republiku Hrvatsku, a ukidanje granične kontrole na unutarnjim letovima utjecat će na ubrzani i olakšani prolazak preko zračnih luka bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u Republiku Hrvatsku zračnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)