Posjetili smo “Kuću tartufa”, prvi muzej tartufa u Hrvatskoj!

Posjetili smo "Kuću tartufa", prvi muzej tartufa u Hrvatskoj!
Eko muzej “Kuća tartufa” | Foto: Nikola Zoko

Piše: Sandra Brambilla

Mala ali vesela skupina novinara otisnula se na put u istraživanje prelijepe Istre, točnije u Buzet i njegovu okolicu, u organizaciji diWine projecta i TZ Grada Buzeta.

U sklopu press putovanja posjetili smo gospođu Radmilu Karlić iz Karlić tartufa – GIR, jer po čemu je Istra poznata ako ne po slasnoj i skupocjenoj namirnici, bijelom i crnom tartufu, koji je svoje stanište pronašao u Motovunskoj šumi, iako je jedno od najizdašnijih nalazišta bilo na dnu jezera Butoniga.

Posjetili smo "Kuću tartufa", prvi muzej tartufa u Hrvatskoj!
Eko muzej “Kuća tartufa” | Foto: Nikola Zoko

Naime, obiteljska tradicija započela je 1966. godine s gospodinom Ivanom Rašpolićem.

Naša ljubazna domaćica je od svoje desete godine života upijala sve tajne i čari potrage za tartufima od svojega oca Ivana, majke Danice i strica Lucijana. Strast s godinama nije jenjavala te je svoju ljubav za tartufima prenijela na svoga supruga Gorana 1994. godine, kasnije i na svoju djecu te je pod tvrtkom „GIR“ (Goran i Radmila) nastavila dugogodišnju obiteljsku tradiciju „lova na tartufe“.

Naravno, uz pomoć 12 pasa koji su nas razigrano dočekali u svome obitavalištu.

Na početku ponuđeni smo, kako drugačije nego medicom, biskom i teraninom s okusom tartufa uz zanimljivu priču o obitelji i početcima tartufarstva.

Obitelj Karlić otvorila je i Eko muzej “Kuća tartufa” posvećen tartufima i tartufarima sa stalnim izložbenim postavom u kojem se osim priča o tartufu i odgovarajuće literature, mogu pronaći i stari tartufarski rekviziti, a posjetitelji osim vizualnog dojma, mogu se prepustiti i onom auditivnom i olfaktivnom.

Muzej osim gastronomskog, turističkog i kulturnog značaja, pridonosi i očuvanju materijalne i nematerijalne baštine promovirajući Buzet kao grad tartufa.

Izašla sam oduševljena i svakako ću se vratiti opet, a nadam se da sam i vas zainteresirala za istraživanje.

Napomenimo da na svom imanju imaju otvorenu trgovinu s raznim proizvodima od bijelog i crnog tartufa, a organiziraju i lov na tartufe kroz jedinstvenu adrenalinsku turu i priču o tartufu, tradiciji lova i psima tartufarima.

Gospođa Karlić nas je ugostila u novootvorenom restoranu priredivši nam plate s raznim sirevima s tartufom i suhomesnatim proizvodima naravno također od tartufa, kao i kanapeiće s raznim namazima od tartufa, kojega nazivaju „Mozartom među gljivama“.

Foto: Nikola Zoko

Uslijedila je ukusna fritaja s crnim tartufom i „šećer na kraju“ u pravom smislu riječi, izvrsne i preukusne fritule poslužene s bijelim namazom Truffella blanc (spoj bijele čokolade, šampanjca i prvoklasnih tartufa) i crnim namazom Truffella noir (tamna belgijska čokolada u kombinaciji s istarskim tartufom).

Uz sve navedeno ponuđeni smo i izvrsnim domaćim vinom koje se savršeno sljubilo s gastronomskom ponudom naše srdačne domaćice.

Spomenute namaze, razne prehrambene proizvode od tartufa, kao i tartufe na komade možete pronaći i kupiti u njihovoj trgovini i web shopu, a nema čega nema.

Foto: Nikola Zoko

Moglo bi se još puno toga napisati o tartufima, divnoj Istri i obitelji Karlić, i dok se ne otisnete na put u istraživanje skrivenih kutaka i područja lijepoga našeg poluotoka, sladite se više nego savršenim fritulama gospođe Karlić koja je s nama podijelila tajne recepta.

FRITULE – recept Radmile Karlić

– 2 jaja
– 5 žlica šećera (+ vanilija šećer)
– 400 ml običnog jogurta
– 380 g brašna
– 1 vrećica praška za pecivo

Stavite sve sastojke u zdjelu i miješajte ih minutu s običnom žlicom, ne s mikserom. Uzmite čistu žlicu, zagrabite mješavinu i lagano spustite u vruće ulje uz pomoć prsta.
Po želji namažite ih namazima od tartufa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)