Poljički soparnik – specijalitet koji datira još iz vremena Turaka

Poljički soparnik - specijalitet koji datira još iz vremena Turaka

Poljički soparnik, pita od blitve, specijalitet koji datira još iz vremena Turaka, uveden je 03. rujna 2007. u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Evo kako je to jelo opisano u Rješenju Ministarstva kulture za uspostavljanje svojstva nematerijalnog kulturnog dobra:

Priprema tradicijskog jela soparnik, zeljenik, uljenak, prisnac, karakteristična je za prostor nekadašnje srednjovjekovne poljičke knežije koja se prostirala na prostoru između rijeka Žrnovnice i Cetine, na jugu do mora,  na sjeveru do Mosora. Soparnik je u prošlosti bio posno soparno – suhoparno jelo, koje se pripremalo u dane posta, Veliki petak, Badnji dan i uoči blagdana Svih Svetih. Međutim pripremao se i za težake, za počastiti gosta i prijatelja, a danas ga Poljičani nude u svečanim prigodama, pa je soparnik, zeljanik postao znak i simbol stare Poljičke republike. Soparnik se priprema i na prostorima koje su Poljičani dobili za zasluge u borbama protiv Turaka i naselili ih poslije njihova odlaska (dijelovi Sinjske krajine), a tu tradiciju su prenijele i žene iz Poljica koje su udajom otišle u druga sela, pa se soparnik priprema npr. i u Brelima.

Soparnik je jednostavno jelo pripremljeno od namirnica koje je svakom domaćinstvu bilo dostupno: brašno, blitva, crveni luk – kapula, maslinovo ulje, češnjak. Za pripremanje su potrebne dvije sinije– okrugli niski stolovi. Tijesto se umijesi od pšeničnog brašna i razvuče na sinijama. Blitva se opere i sitno nasjecka, nasoli da bi blitva omekšala, u nju se doda crveni luk tanko izrezan, potom se rukama iz nje iscijedi sok da ne bi bila jako vlažna, jer bi ovlažila i omekšala razvučenu koru te doda malo maslinovog ulja. Nadjev se rasporedi po jednoj razvučenoj kori i prekrije se drugom korom.

Kore se razvuku pomoću lazanjura, drvenog valjka. Domaćica zatim zavrće rubove donje i gornje kore, vrlo pažljivo, i na taj način spoji da nadjev ostane između kora. Domaćica treba pripremiti komin, ognjište, naložiti vatru da se dobro razgrije i omesti ga od luga. Na tako čist komin lagano se stavlja soparnik, koji je prije toga prevrnula pomoću druge sinije, da bi rub bio na kominu. To čini zbog toga da lug – pepeo s malo žari, kojim će zaprtiti, prekriti soparnik – ne bi napunio pore na njegovu rubu. Za domaćicu je pravo umijeće spustiti soparnik na komin sa sinije, jer je tanak, pa ako to nespretno i brzo radi, mogao bi se zgužvati i izobličiti. Kad je soparnik na kominu, zaprti-prekrije ga lugom. Kad se soparnik nadme domaćica ga metlicom lagano pritišće da se po cijeloj površini jednomjerno ispeče i kad se iz njega ispuše zrak, znak je da je zgotovljen. Domaćica metlicom skine s njega pepeo, obriše ga kepom i puhaljkom opuše da ne bi na njemu ostalo luga.

Skine ga na način da pod njega lagano podvuče siniju, a zatim u njega utrlja rukom maslinovo ulje, jer soparnik treba biti dobro pouljen, i izgnječeni češnjak kojega je prethodno usitnila u drvenom lukotucu, izbode ga na nekoliko mjesta vrhom noža. Reže ga oštrim nožem na komade oblika romboida.

Ovako pripremljen soparnik je najjedostavniji, a priprema se i sa raznim dodacima i to najviše u Donjim Poljicima uz more. Tu u soparnik dodaju suvice – suho grožđe, stučene orahe, bademe, pospu ga šećerom, cimetom. U Gornjim Poljicima neke domaćice u blitvu dodaju sira. Ako domaćici ostane umiješana tijesta, napravi mali soparnik od samo jedne kore koju do pola nadjene a drugom polovicom nadjev prekrije. Taj soparnik su nazivali vrana noga, a najviše su mu se veselila djeca.

Tradicionalnu pripremu soparnika možete pogledati u priloženom videu:

Donosimo i verziju recepta prikladnu za pripremu soparnika u modernoj kuhinji koja je prezentirana u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska:

Sastojci (za 4-6 osoba):

Za tijesto:

  • 500 g brašna (namjensko),
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1/2 žličice soli,
  • 2-2,5 dl vode

Za nadjev:

  • 1 svežanj peršina,
  • 1 kg blitve,
  • 1 vezica mladog luka,
  • 4 češnja češnjaka,
  • maslinovo ulje,
  • sol

Priprema:

Listove blitve dobro operemo i izrežemo tvrdi dio. Zatim ih narežemo na trakice. preselimo u duboku zdjelu, dodamo sjeckani mladi luk i peršin, sve zajedno posolimo i prelijemo maslinovim uljem. Promiješamo i stavimo na stranu.
U zdjelu prosijemo brašno, dodamo malo soli, dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i ručnim mikserom umijesimo tijesto.
Na pobrašnjenu dasku prebacimo tijesto, podijelimo ga na dvije polovice i jednu po jednu izvaljamo u oblik kruga.
Lim za pečenje posipamo brašnom i na njega pomoću valjka prebacimo jedno tijesto.
Tijesto nadjenemo mješavinom povrće i poklopimo drugom polovicom tijesta. Rubove oba tijesta spojimo i podvinemo prema unutra.
Stavljamo u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 20 minuta.
Kada ga izvadimo iz pećnice soparnik premažemo mješavinom maslinovog ulja i protisnutog češnjaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)