Poljički soparnik dobio zaštićeno zemljopisno podrijetlo u EU

Poljički soparnik - specijalitet koji datira još iz vremena Turaka

Poljički soparnik novi je hrvatski prehrambeni proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU-a, objavila je u utorak Europska komisija.

Pekarski proizvod izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, luka, maslinovog i suncokretova ulja, češnjaka, soli i vode sada je registriran kao zaštićeni proizvod na razini EU-a pod nazivom “Poljički soparnik” / “Poljički zeljanik” / “Poljički uljenak”.

Danas se na tržištu i u svakodnevnom govoru najčešće koristi naziv “Poljički soparnik” te je kao takav i najpoznatiji, dok su nazivi “Poljički zeljanik” i “Poljički uljenak” u uporabi većinom među stanovnicima poljičkog kraja.

Zemljopisno područje Poljica omeđeno je rijekom Cetinom na sjeveroistoku, rijekom Žrnovnicom na zapadu i Jadranskim morem na jugu. Poljica se sastoje od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica i imaju ukupno 21 naselje.

Konačni proizvod je razvaljeno tijesto oblika pogače ispunjeno blitvom i crvenim lukom “kapulom” (izričaj koji se koristi u svakodnevnom govoru u definiranom zemljopisnom području), ispečeno u užarenom otvorenom ognjištu “kominu” (izričaj koji se koristi u svakodnevnom govoru u definiranom zemljopisnom području) u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).

Okruglog je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara. Površina je namazana maslinovim uljem i tučenim ili sitno isjeckanim češnjakom. Ispečen i namazan reže se na komade, “fete” (izričaj koji se koristi u svakodnevnom govoru u definiranom zemljopisnom području) u obliku romboida, “pašajice” (izričaj koji se koristi u svakodnevnom govoru u definiranom zemljopisnom području).

Zaštita Poljičkog soparnika se temelji na dugoj tradiciji proizvodnje.To je obredni svečani pekarski proizvod, namijenjen za siromašne, s područja nekadašnje Poljičke Republike, čija proizvodnja datira još iz doba turskih pohoda na priobalje i Dalmatinsku zagoru.

Recept za pripremu soparnika možete pronaći na ovom linku!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)