Poezija u vinu Mateja Bažona – vinska prezentacija u zagrebačkom diWine Baru

Vlasnica diWine Bara i vinska promotorica Irena Lučić organizirala je još jednu „pomaknutu“ vinsku prezentaciju pod nazivom Vinski čvenk.

Sudeći po reakcijama prisutnih gostiju čini se kako ovakve, malo drugačije vinske priče, nailaze na ogromno odobravanje publike, željne uživanja u čaši dobrog vina u opuštenoj i neformalnoj atmosferi.

Svakako je takvom okruženju pridonio i mladi istarski vinar Matej Bažon, koji je svojom otvorenošću, iskrenošću i spontanošću već na samom početku druženja osvojio srca (priznajemo – pretežito ženske) publike.

Iako sa suprugom i kćerkicom stanuje na riječkoj adresi, Matej gotovo svakodnevno obilazi obiteljsko vinsko imanje smješteno u pitoresknom Gračišću. Jer, osim za 5ha vinograda kojima dominira merlot kao glavna sorta, valja brinuti o podrumu, kao i o brojnim gostima koji posjećuju kušaonicu.

Matej je treća generacija vinara u ovoj obitelji. Priča je započela sa djedom Liberom, po kojem je Matej nazvao i svoje pjenušce, a nastavila se s Josipom od kojeg je Matej preuzeo brigu oko vinograda i vinarije. Uz vina, obitelj se u manjoj mjeri bavi i proizvodnjom maslinovog ulja i likera, a da im jako dobro ide najbolje govori činjenica da je većina proizvoda unaprijed rasprodana. Kako bi se dočepali ovih sjajnih vina, ljubiteljima i znalcima ne predstavlja nikakav problem „potegnuti“ do Gračišća čak iz Rijeke, Zagreba ili Italije. Jasno je stoga da niti u diWine Baru nije nedostajalo znatiželjnih vinoljubaca koji su došli kušati ova vina.

Slijed od pet etiketa započeo je ružičastim pjenušcem Libero, kupažom merlota i terana, koji se pokazao kao ozbiljno foodie vino, sposobno pratiti i konkretnije zalogaje. Uslijedile su malvazije – svježa iz 2022 i njena moćnija sestra Allegra, istog godišta, ali školovana u hrastovoj bačvi koja joj je podarila višedimenzionalnost i karakter. Za kraj uslijedilo je paralelno kušanje dva merlota, perjanice vinarije, baznog iz inoxa (2021) i mlađeg, ali odležanog u hrastu (2022). Iako je merlot rijedak u središnjoj Istri, a još rijeđi na nadmorskoj visini na kojoj raste u Bažonovim vinogradima, pokazalo se da upravo ova sorta vinariji daje zapažene rezultate te iz godine u godinu osvaja brojna odličja.

Vina su pratili mali zalogaji i mesno-sirna plata, no još je važnije naglasiti kako ih je pratila jako dobra atmosfera. „Najbolje vino je otvoreno vino“ – podučio nas je Matej uz smijeh, ali je pokazao i svoju romantičnu stranu izjavom kako je „vino poezija u boci“. Inspirirani tom rečenicom (a pomalo i ispijenim vinom) prisutni su vrlo uspješno izvršili zadatak za koji je bilo potrebno pjesnički se izraziti. Ne samo da smo uživali u poeziji – od haikua, preko rime do slobodnog stila – već smo svjedočili i pravim slikarskim djelima ukrašenim vinom.

Ukoliko vas put nanese u Gračišće, podrum Bažon svakako uvrstite na svoju bucket listu, a nadamo se da ćemo Mateja i njegova vina također malo češće viđati i u metropoli.


Tekst&foto: Irena Lučić, diWine Croatia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)