Pinca (ponegdje zvana i sirnica) je tradicionalni kolač koji se za Uskrs tradicionalno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri, a u novije doba i u drugim krajevima Hrvatske.
Sastojci:
- 1 kg brašna,
- 30 g svježeg kvasca,
- 3 jaja,
- 2 žumanjka,
- 7 dl mlijeka,
- 100 g grožđica,
- 200 g šećera,
- 1 vanili šećer,
- 80 g maslaca,
- 0,5 dl rakije,
- kora od limuna,
- 10 g soli
Priprema:
Žlicu šećera i kvasac rastopiti u decilitru mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne.
U prosijano brašno dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, 2 jaja i 2 žumanjka, rastopljeni maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu limuna i toliko mlijeka da se glatko umijesi.
Tijesto ostaviti na toplom da se digne, zatim ponovo premijesiti.
Oblikujte tijesto u dvije veće kugle ili nekoliko manjih, kako vam odgovara, stavite ih u kalupe prethodno premazan maslacem.
Kad se tijesto ponovo digne, zarezati ga oštrim nožem i peći na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta, ovisno o vrsti i snazi pećnice.
Pečenu pincu premazati smjesom šećera i vode ili razmućenim jajem.