Pinca – nezaobilazan dio uskrsnog stola

pinca

Pinca (ponegdje zvana i sirnica) je tradicionalni kolač koji se za Uskrs tradicionalno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri, a u novije doba i u drugim krajevima Hrvatske.

Sastojci:

  • 1 kg brašna,
  • 30 g svježeg kvasca,
  • 3 jaja,
  • 2 žumanjka,
  • 7 dl mlijeka,
  • 100 g grožđica,
  • 200 g šećera,
  • 1 vanili šećer,
  • 80 g maslaca,
  • 0,5 dl rakije,
  • kora od limuna,
  • 10 g soli

Priprema:

Žlicu šećera i kvasac rastopiti u decilitru mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne.
U prosijano brašno dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, 2 jaja i 2 žumanjka, rastopljeni maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu limuna i toliko mlijeka da se glatko umijesi.
Tijesto ostaviti na toplom da se digne, zatim ponovo premijesiti.
Oblikujte tijesto u dvije veće kugle ili nekoliko manjih, kako vam odgovara, stavite ih u kalupe prethodno premazan maslacem.
Kad se tijesto ponovo digne, zarezati ga oštrim nožem i peći na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta, ovisno o vrsti i snazi pećnice.
Pečenu pincu premazati smjesom šećera i vode ili razmućenim jajem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)