PETO GODIŠNJE DOBA: Počinje 36. po redu Riječki karneval, ove će godine trajati čak 8 tjedana!

PETO GODIŠNJE DOBA: Počinje 36. po redu Riječki karneval, ove će godine trajati čak 8 tjedana!
Foto: TZ Rijeka

Blagdansku dekoraciju zamijenit ćemo trakicama i zastavicama i krenuti u karnevalsko ludilo. Prva stepenica na tom nezaboravnom putovanju je Izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada maškarama, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke.

I ove godine zabave i plesa neće nedostajati te nas očekuju brojne fešte i nove maske tijekom cijelog karnevalskog doba. Ponovno ćemo imati priliku voziti Maškarani auto – rally Pariz – Bakar, boardati u centru grada i zabavljati se pod maskama dugo u noć. Najmlađi će pokazati svoje maske 16. veljače, a dva tjedna kasnije, 3. ožujka, slijedi veliko finale – Međunarodna karnevalska povorka. Sve to, i puno više.

Počinje još jedan, 36. po redu Riječki karneval. Već idućeg petka ključ grada preuzet će Meštar Toni kojem će se u “vladanju” gradom pridružiti i nova kraljica Riječkog karnevala.

“Veselim se što će naše peto godišnje doba ove godine trajati čak 8 tjedana, a zabava će kulminirati 3. ožujka kada je na rasporedu Međunarodna karnevalska povorka”, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodavši kako je Riječki karneval jedna od najvećih kulturnih manifestacija u ovom dijelu Europe, ali i važan dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kao kulturna i tradicionalna manifestacija koja predstavlja sastavni dio identiteta našega grada ali i svih njegovih građana.

Gradonačelnik je naglasio kako će i ovogodišnji Karneval imati humanitarni karakter.

U zgradi Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskoga primorja Rijeka, 2. ožujka, održat će se karnevalski bal na kojem će se prikupljati sredstva za nabavku medicinske opreme Klinike za dječju kirurgiju KBC- a Rijeka – rekao je Gradonačelnik pozvavši sve ljubitelje karnevala i dobre zabave da se uključe u zaista brojna karnevalska zbivanja.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je mrežnu stranicu Riječkog karnevala –www.rijecki-karneval.hr, gdje se mogu naći sve informacije o karnevalskim događanjima, novosti te mnoštvo fotografija i video snimaka proteklih Riječkih karnevala. Kao i svake godine, na ovim će se stranicama moći i uživo pratiti Dječja i Međunarodna karnevalska povorka putem live-streama. Direktor Turističke zajednice grada Rijeke ukratko je najavio programe Riječkog karnevala počevši s Izborom kraljice Riječkog karnevala i primopredajom ključa Grada koji će se održati u petak 18. siječnja s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti. Karte za Izbor kraljice u prodaji su u Turističkom informativnom centru, Korzo 14 po cijeni od 25 kn, a moći će se kupiti i ispred Dvorane Mladosti dva sata prije početka programa.

Vrhunac Riječkog karnevala, Dječja i Međunarodna karnevalska povorka, ove nas godine očekuju 16. veljače i 3.ožujka. Direktor Turističke zajednice grada Rijeke istaknuo je nabavu četiri prikolice, koje su dane na korištenje karnevalskim grupama za izradu alegorijskih kola.

Kao i prethodnih godina, tako i ove, sportskih događanja neće nedostajati, te nas očekuju Maškarani auto-rally Pariz – Bakar i Carnival Snowboard Session 23. veljače. Dobro poznata lokacija svima, Export Delta, tradicionalno je domaćin Karnevalskih zabava sa Zagrebačkom pivovarom.

Riječki karneval tradicionalno ima humanitarnu stranu koju će obilježiti nizom događaja –Humanitarni karnevalski bal u Guvernerovoj palači, humanitarne karaoke i pidžama party, humanitarna prodaja jote i maneštre na Korzu, tradicionalno dobrovoljno darivanje krvi te po završetku karnevala prodajna izložba fotografija Foto studija Kurti „Nasmijana lica Riječkog karnevala“. Popis svih događanja u sklopu Riječkog karnevala moguće je pronaći u kalendaru na službenim stranicama www.rijecki-karneval.hr.

Tradicionalni pokrovitelj Riječkog karnevala, Zagrebačka pivovara, i ove godine nam je pripremila brojne karnevalske zabave, na staroj lokaciji, u Export Delti. Regionalni direktor prodaje Vladislav Šipka, predstavnik Zagrebačke pivovare, najavio je koncerte koji nas očekuju za vrijeme karnevala, a prvi je zakazan 2.veljače kada na pozornicu dolazi Ivan Zak.

Popularna Jelena Rozga na redu je 9. veljače, zatim 16. veljače nastupa uvijek dobro raspoloženi Jole, a 23. veljače slijedi veliki Carnival DJ Session 2019. Večer prije velike završnice Karnevala, 2. ožujka, u Export Delti nastupa Mate Bulić, a na sam dan Međunarodne povorke 3. ožujka održat će se i velika završna karnevalska zabava.

Meštar Toni i još uvijek aktualna kraljica riječkog karnevala Iva Ciceran pozvali su sve na sudjelovanje u brojnim programima Riječkog karnevala 2019., počevši s dizanjem pusta 17. siječnja koje se, kao i svake godine održava na više lokacija, ali vremenski usklađeno u 18 sati – na ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture na Pehlinu i ispred Doma Zamet. Nakon toga promjenom vlasti na Izboru nove kraljice 18. siječnja kreće još jedna luda vožnja zvana Riječki karneval na koju je Meštar Toni pozvao uz karnevalski moto – Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)