Pet planinarskih oaza u Slavoniji koje morate posjetiti

Planina Sokolovac / Slavonija

Jeste li znali da se na planinarskoj karti Hrvatske nalazi i Požeško-slavonska županija? Sa čak pet planina omiljeno je odredište planinara i izletnika.

Kad krenete nabrajati planine Požeško-slavonske županije, mogli biste pomisliti da se nalazite u nekom gorskom dijelu Hrvatske, a ne u srcu Slavonije. S ukupno 67 planinarskih staza Požeška gora, Papuk, Dilj, Krndija i Psunj ruše sve predrasude o Slavoniji kao nepreglednoj ravnici. Jednostavno odaberite stazu koja najviše odgovara vašim željama, fizičkoj kondiciji i uživajte u ljepoti prirode bez obzira na godišnje doba.

Brdo Sokolovac na Požeškoj gori

Planina Sokolovac / Slavonija
Pet gora koje okružuju Zlatnu dolinu nude priliku za najbolji aktivni odmor u regiji. Neposredno uz južni kraj Požege avanturiste poziva Požeška gora, s uređenim biciklističkim i pješačkim stazama što prolaze kroz pitome požeške vinograde, tek nekoliko minuta od samog urbanog centra grada.

Krenete li od središta Požege “Stazom sokola” prema Požeškoj gori, nakon kilometar i pol doći ćete do vidikovca Sokolovac s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Ovo brdo ime je dobilo po fra Luki Ibrišimoviću “Sokolu”, koji je, kako legenda kaže, iz ovih krajeva protjerao Osmanlije. Atraktivna požeška šetnica od Trga Sv. Trojstva preko Kalvarije do Sokolovca upotpunjena je sa 16 poučnih ploča koje prikazuju zanimljiv biljni i životinjski svijet, vegetaciju, geološke zanimljivosti, povijest grada i Požeške gore uz prekrasni pogled na panoramu Zlatne doline i slavonsko gorje. 

Brda Klikun i Starac iznad Pleternice

Pleternica
Brdo Starac iznad Pleternice prepoznat ćete po kapelici sv. Petra. Ovo izletište pružit će vam jedinstven spoj mira i ljepote prirode, a pamtit ćete i pogled na pleterničke ravnice i šume. Vinoljupci će se bez problema prošetati do brda Klikun. Ime je dobilo po načinu na koji su mještani izgovarali ime udovice Clicquot, iste one dame koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima.
Prema legendi na putu u Petrograd posjetila je Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima i bačvama od hrastovine da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove.
Starac i Klikun dio su Ceste vina i ruža koja u duljini tri i pol kilometra vodi iz središta Pleternice po okolnim vinogradima.

Planinarski dom Lapjak u Velikoj

Planin Lapjak / Slavonija
Iznad termalnih izvora u Velikoj, na kraju doline kojom teče rječica Dubočanka, naići ćete na planinarski dom Lapjak. Od planinarskog doma do vrha Lapjaka vodi staza Tauberove stijene.
Volite li dulje i zahtjevnije staze odlučit ćete se za kružnu turu – Velički visovi, koja kreće od planinarskog doma do sjeveroistočnog vrha Papuka – Češljakovački vis, te se spušta prema planinarskom skloništu Trišnjica i dalje dolinom Dubočanke natrag prema Velikoj.

Papuk se ne propušta

Planina Papuk / Slavonija
Sjeverno od Velike, glavnog ulaza u Park prirode Papuk naići ćete na Velički grad iz 13. stoljeća, jedan od osam srednjovjekovnih fortifikacijskih gradova utvrđenih na obodu Papuka. Park prirode, ujedno je i geopark pod zaštitom UNESCO-a, jednostavno se ne propušta.
Bez obzira odaberete li laganu šetnju, planinarenje ili vožnju biciklom oduševit će vas njegov planinski masiv, koji uz zapadni dio Krndije čini jedinstvenu oazu u srcu Slavonije. Uživajte u ljepoti njegovih gustih šuma, a predah potražite u Planinarskom domu i izletištu Jankovac u istoimenoj Park šumi.
Ovdje se nalaze poučne staze, gorski potoci i jezera, špilje, slapovi, oko 1200 vrsta flore i faune.

Omanovac – najljepši pogled na Moslavinu i Slavoniju

Omanovac
Znate li da su Papuk i Psunj nekoć bili otoci u Panonskom moru? Morskog plavetnila odavno nema, ali zato uživajte u zelenim oazama nepreglednih šuma! Na području Lipika i Pakraca 23 su planinarske staze koje vijugaju po prekrasnom Psunju.
Jedno od najljepših izletničkih i planinarskih odredišta u Hrvatskoj je Omanovac, smješten na 655 metara nadmorske visine. Planinari ga obožavaju, a izletnici ga ne propuštaju.
Na Omanovcu uživajte bez obzira na godišnje doba. Uz roštiljanje, nogomet, 3D streličarstvo, paraglajding, ovaj atraktivni vidikovac pruža veličanstveni pogled na Moslavinu i Slavoniju.
Dobro je znati da u planinarskom domu, koji je prije nekoliko godina ponio titulu najboljeg, imate na raspolaganju 40 ležajeva.

Foto: Press

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)