OKUSI ZLATNE SLAVONIJE: Najbolja pozivnica za posjet Požeško-slavonskoj županiji

Slavonski kulen i domaći kruh
Foto: Press

Najfiniji tradicionalni specijaliteti, sjajna kutjevačka, požeška i pleternička vina i osjećaj kao da ste doma – gurmanski brend Okusi Zlatne Slavonije najbolja su pozivnica za posjet Požeško-slavonskoj županiji.

Dvije vrste mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici na ražnju, druženje uz otvorenu vatru i čašu vrhunskog vina – neprocjenjivo gurmansko iskustvo! Doživjet ćete ga – a gdje drugdje nego u Slavoniji, poznatoj po bogatstvu okusa i mirisa, hvaljenoj gostoljubivosti i vrhunskim vinima. Riječ je o požeškom vinogradarskom ćevapu, kojeg su kroz stoljeća do savršenstva doradili radišni i skromni Požežani.

Požeški vinogradarski ćevap
Požeški vinogradarski ćevap | Foto: Press

Neobična kombinacija ražnja i orijentalnih utjecaja pripreme mesa postala je tradicionalno jelo požeških vinogradara i vinara, uz koje se obilježavaju i slave sve vinske svetkovine – od Vincelova do Martinja.

U Požeško-slavonskoj županiji ponudit će vas i specijalitetima od slatkovodne ribe poput pastrve sa žara, perkelta od soma i odličnog fiš paprikaša, ili jednostavnije fiša, zaštitnim znakom slavonske gastronomske ponude. Njegova tajna je u dobroj ribi, kvalitetnoj crvenoj paprici i što je najvažnije – harmoniji okusa. Dobar fiš je umjereno slan, umjereno ljut i umjereno gust. Tu se ovo jelo priprema u sva četiri godišnja doba, sastavni je dio ponude većine slavonskih restorana, baš poput sarme koja možda nije originalno, ali je omiljeno jelo među Slavoncima.

Sarma s kuhanim krumpirom
Sarma s kuhanim krumpirom | Foto: Press

Nema ljepšeg mirisa od kuhane sarme, reći će vam njezini ljubitelji. Nekada se po slavonskim selima sarma pripremala samo od sušene dimljene svinjetine, osim u vrijeme kolinja kada je svježeg mesa bilo u izobilju. Na Veliki petak tradicionalno se pripremala posna sarma od usitnjenih sjemenki bundeve, koja se i danas nudi na jelovniku Okusa Zlatne Slavonije.

Posjetite li Požeško-slavonsku županiju svako kušajte odrezak Barun Trenk od telećeg ili svinjećeg mesa punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom i prijan na crvenom luku s umakom od gljiva… Za prste polizat!

Podolac ispod peke
Podolac ispod peke | Foto: Press
Pastrva sa žara
Pastrva sa žara | Foto: Press
Odrezak barun Trenk
Odrezak barun Trenk | Foto: Press
Fiš paprikaš
Fiš paprikaš | Foto: Press

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)