“OGRAĐENI DIO PRIRODE”: Obnovljen Biokovski botanički vrt Kotišina

Foto: TZ Splitsko-dalmatinske županije

Udaljen od Makarske svega tri kilometra, Botanički vrt Kotišina na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara sastavni je dio Parka prirode Biokovo i pravo mjesto za ljubitelje prirode.

Zahvaljujući projektu koji je financiran sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, radovi su obuhvatili adaptaciju puta i nabavu nove opreme, obnovljeno je 1,2 kilometra pješačke staze, svi suhozidi, rubnjaci, kamene stube koje su vodile do Velikog kaštela, postavljena su dva mosna prijelaza preko potoka Proslap i uklopljeni su u okoliš.

Obnovljeni su i posjetiteljski sadržaji, nabavljena nova opreme koja čini prekretnicu u prezentaciji sadržaja botaničkog vrta.

Baština je digitalizirana kroz QR kodove i nove oznake svih biljaka, postavljen je novi audiostup za osobe s invaliditetom, a kroz VR naočale može se gledati let orla nad Kotišinom.

Ovaj botanički vrt je “ograđeni dio prirode”, gdje su zadržani prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom.

Na relativno maloj površini od 16,5 hektara nalaze se vrlo raznolika staništa kao što su kamenjare, točila, vrletne stijene, obradive površine, te kanjon Proslap s istoimenim slapom, koji je veći dio godine suh, a oživi samo za vrijeme jakih kiša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)