Održano proljetno izdanje zagrebačke Wine & Music manifestacije

Wine & Music - međimurska vinaWine & Music - međimurska vina

Četvrti Wine&Music, kušanje vina i delicija u organizaciji tvrtke Eno expert održalo se u subotu u centru Zagreba, na terasi caffe bara Petit u Petrićevom prolazu. Tema ovog, proljetnog izdanja bila su međimurska vina.

Zagrebačkoj publici su svoja vina predstavili te time najavili festival Pušipela-Urbanovo, koji će se održati u svibnju, devet međimurskih vinarija : Kerman, Štampar, Dvanajščak – Kozol, Preiner, Cmrečnjak, Kocijan, Horvat, Kojter i Agromeđimurje. Uz njihova vina izlagača gosti Wine&Musica kušali su pikantnu i classic salamu, dimljeni pršut od jelena te pikantne kobasice OPG-a Perhoč.

Već se ranije pokazalo, a sada i utvrdilo, da su ove manifestacije pun pogodak, jer na njih dolazi publika zainteresirana za kušanje vina, razgovarati s vinarima, naučiti ponešto i probati uvijek nešto novo, a sve to u ležernoj atmosferi i prijateljskom okruženju. To potvrđuju i vinari, što organizatorima daje poticaj za nastavak.

“Kad vam zadovoljna vinska publika svojim ponovnim dolaskom pokaže koliko im je zabavan i zanimljiv ovaj vinski događaj, onda vam je srce na mjestu”, rekao je Miodrag Hruškar, direktor tvrtke Eno expert te dodao: “Međimurci su se prikazali u dobrom svjetlu, pokazali su svoje novitete koji tek dolaze na tržište, tako da je ovo bila pretpremijera nekih njihovih vinskih uradaka, čija će premijera biti na Urbanovu.”

Zagrebpačani su veći interes pokazali za mlada i aromatična vina. Primjerice, vinogradarska se tradicija u obitelji Kerman prenosila s koljena na koljeno nizom generacija pa devedesetih veza s obiteljskim korijenima i ljubav prema vinovoj lozi hobi Kermani pretvaraju u ozbiljan posao. Vinogradi se sada šire na 5 hektara.

S druge strane, je bila vinarija Štampar. Velika vina Štampar počinju svoj život već u vinogradu. U stalnom traganju za savršenstvom spoja tradicije, znanja i inovacija, Štampari danas izbirljivom i zahtjevnom tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti, kao što je muškat žuti i zeleni silvanac, vinogorja Međimurje.

U Zagrebu je bila i mlada vinarija Dvanajščak-Kozol. Nastavljajući tradiciju svojih roditelja, Rajka i Zdravko devedesetih zasađuju svoje prve nasade. Od tada su se proširili i vinogradi i obitelj, a uz brojna visoka odličja, obitelj se može pohvaliti i prvim proizvedenim crnim pinotom u Međimurju. S razlogom ističu: “Stvaranje vina je naš život”.

Poznata urbanska obitelj Preiner već se niz godina bavi vinogradarstvom i sve su uspješniji u proizvodnji odličnih vina. Svi su članovi obitelji uključeni u proces rada te njeguju vinarski i vinogradarski duh. Grb obitelji njihov je znak prepoznatljivosti. Paletom vina trude se zadovoljiti najzahtjevnije vinoljupce.

Obitelj Cmrečnjak dugo njeguje vinsku tradiciju u podrumu, iz 19. st., gdje je danas smještena obiteljska arhiva. Stalnim unapređivanjem proizvodnje stekli su se preduvjeti za ozbiljni iskorak na tržište. U sklopu novog podruma nalazi se rustikalno uređena kušaonica, a krasi ju i drveni kip Sv. Urbana. . Vina Kocijan

Obiteljska vinarija Kocijan smještena je u pitoresknoj Štrigovi. Prema ambicijama i iznimno predanoj brizi koju iskazuju kod stvaranja vina i njegovanju vinograda, potencijalno se kao vinarija nominiraju u sam vrh međimurske i hrvatske vinske scene. Posebno su obećavajući traminac mirisavi kasnijih berbi, chardonnay, graševina, rajnski rizling, i naravno pušipel te od crnih sorata cabernet sauvignon.

Obitelj Horvat vinogradarstvom se počela baviti prije 40-ak godina, a danas je tu već druga generacija. Prije 20 godina dobili su zemljopisno porijeklo za svoja vina, a do 50 ljudi ugostit će u lijepo uređenoj kušaoni. Vina Kojter obiteljska je vinarija u Svetom Urbanu koja teži izvrsnosti. Vode ju Anton i Jelena Kojter, koji su smisao za vinarstvo dogradili i jednom od najljepših vinskih etiketa u Hrvatskoj. Ukupno obrađuju 10 ha vinograda, a zaštitni znak njihova vina je klopotec (drvena naprava za plašenje ptica u vinogradima).

Naravno, Agromeđimurje ima vinogradarsku proizvodnju na čak 141 ha vinograda, a u podrumu u Štrigovi, kapaciteta dva milijuna litara, nastaje plemenito vino profinjenog bukea i fine arome. U podrumskoj arhivi već petnaestak godina dozrijevaju i arhivska vina, a neka od njih već su spremna za kušanje najprobirljivijih potrošača. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)