NP Krka poziva: Pridružite se mreži suradnika “čuvari ušara” i osluškujte glasanje ovih zanimljivih sova

FO: NP Krka

Od 8. veljače do 3. ožujka 2023. godine na jedanaest lokaliteta duž kanjona rijeke Krke u predvečernjim satima, tijekom zalaska Sunca, osluškivalo se pjevanje mužjaka sove ušare. Rezultati praćenja zadovoljavajući su iako su vremenske neprilike (kiša i vjetar) ove godine onemogućile intenzivniji terenski rad.

Na području NP Krka u 2023. godini duž kanjona rijeka Krke i Čikole zabilježeno je šest pjevajućih mužjaka, čime je potvrđeno obitavanje ušare na donjem, srednjem i gornjem toku. Ovogodišnja posebnost jest pjev mužjaka zabilježen na krovu obiteljske kuće u zaseoku Tulići tijekom noći. Sova ušara glasa se s “uu-hu”, što ponavlja u razmacima od 8 do 12 sekundi, u proljeće posebno često prilikom snubljenja i označavanja područja, a pjev se čuje na udaljenosti do četiri kilometra.

Sova ušara živi u crnogoričnim šumama, kanjonima rijeka i stjenovitim usjecima planina. Leti nečujno, plitkim zamasima krila, s naizmjeničnim dugim lebdenjem. Mužjak je manji od ženke. Glava je velika, okruglasta, s velikim crvenonarančastim očima i dvama dugim ušnim čupercima perja. Prsa su hrđastosmeđe boje, s crnim pjegama.

Ušara je vršni predator pa njena prisutnost na nekom području govori i o kvaliteti toga staništa. Strogo je zaštićena vrsta i ciljna vrsta područja ekološke mreže (HR1000026) Krka i okolni plato. Cilj je očuvati populaciju ušare na ovom području, odnosno staništa pogodna za gnijezdeću populaciju od 50 do 70 parova.

“Zato pozivamo zaineresirane ljubitelje sova da nam se jave i pridruže mreži suradnika “čuvari ušara”, koji svake godine obilaze odabrane lokalitete pogodne za gniježđenje ušara i bilježe njihovu prisutnost. Metodologija je lagana i ne zahtijeva posebne pripreme niti fizičku spremnost”, poručuju iz Nacionalnog parka Krka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)