NOVI PRAVILNIK: Kontrola kakvoće odsad ista za domaća i uvozna vina

Vina - polica

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić donio je pravilnik kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet, odnosno ista pravila vrijede i za domaća i uvozna vina, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako je javio HRT, riječ je o Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet.

Izmijenjenim pravilnikom postupanje i procedura za stavljanje u promet domaćih vina izjednačene su s procedurama za vina koja su u Hrvatsku uvezena u rinfuzi, a prije njihovog stavljanja u promet u pretpakovinama, navodi se u priopćenju.

“Kao što sam obećao domaćim vinarima, od sada se sva vina iz uvoza moraju slati na analizu i ocjenu prije puštanja u promet. Na taj način ćemo pratiti sljedivost vina odnosno obilježiti ih evidencijskim markicama”, izjavio je Tolušić.

Izmijenjenim pravilnikom se omogućava i veći broj “dobrovoljnih” uzoraka za vina iz uvoza (uzorci o trošku osobe koja puni odnosno vino stavlja u promet), koje uvoznik sam može dostaviti Zavodu za vinarstvo radi ocjene sukladnosti s dokumentom za vina iz uvoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)