Stari Neretvani kažu: “Koliko je u teći ribljih glava, isto toliko mora biti vrlo ljutih neretvanskih paprika.”
Sastojci:
- 1 kg jegulje,
- 18 komada žaba,
- 0,2 kg luka,
- pire od rajčice,
- lovor,
- sol,
- ulje,
- ocat,
- paprike
Priprema:
U neretvanskoj kotlači ili teći s debljim dnom treba kuhati 3 velike kašike maslinova ulja, sitno sjeckan luk, 3 lovorova lista i više ljutih neretvanskih paprika.
Sve dobro ispirijati, a zatim dodati 2 velike kašike pirea od paradajza, 1-2 velike kašike morske soli, 6 dl vode i staviti 1 kg jegulje isječene na blokove te kuhati 25 do 30 minuta.
Kada je jegulja već gotova, dodaje se 18 komada žaba i 3 velike kašike sirćeta. Sve se dobro prokuha.
Brodet se ne smije miješati, nego se kotlača – zdjela ili teča mora lagano okretati lijevo – desno.
Servira se s purom (palentom).
Stari Neretvani kažu: “Koliko je u teći ribljih glava, isto toliko mora biti vrlo ljutih neretvanskih paprika.”
Izvor: Hrvatskakuhinja.info