Najavljeni rekordni Svijet malvazija i nikad veća jubilarna Vinistra

Najavljeni rekordni Svijet malvazija i nikad veća jubilarna Vinistra

Najveći broj uzoraka pristigao je na deseto jubilarno ocjenjivanje Svijet malvazija koje se tradicionalno održava mjesec dana prije Vinistre, ove godine od 17. do 19. travnja.

Na neformalno svjetsko prvenstvo najpoznatije istarske sorte ukupno je prijavljeno 627 uzoraka, od čega čak 270 uzoraka malvazije iz sedam zemalja – iz Hrvatske 207 uzoraka, Italije 37, Slovenije 11, Španjolske devet, Grčke četiri te po jedan uzorak iz Portugala i Crne Gore.

Na natjecanje je pristiglo i 312 uzoraka ostalih vina, 28 uzoraka jakih alkoholnih pića i 17 uzoraka ulja. Ocjenjivanje se tradicionalno održava u hotelu Parentium Plava Laguna na visokoj profesionalnoj razini uz stručnu podršku Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivrednog odjela Poreč i informatičku podršku tvrtke e-computing.

“Već sam pet godina predsjednica ocjenjivačke komisije, a moja je uloga da pratim da ocjenjivanje prođe regularno i na visokoj profesionalnoj razini te da potičem suce da prepoznaju izvrsnost. Sjajno je što primjećujem veliki rast posljednjih godina u kvaliteti uzoraka, pa tako i ove godine, između čak 270 uzoraka, već sada mogu reći da ima sjajnih vina”, istaknula je Caroline Gilby, Master of Wine, predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta malvazija.

“Rezultati će se javno objaviti u sklopu ovogodišnje Vinistre koja se održava od 11. do 13. svibnja u dvorani Žatika u Poreču. Očekujemo oko 130 izlagača, od čega je najveći broj istarskih vinara. Zemlja partner je Austrija, pa će posjetitelji imati priliku uživati u odličnim vinima austrijskih izlagača. Konstantno povećanje broja uzoraka autohtonih sorti koji stižu na ocjenjivanje Svijet malvazije, sve viša razina kvalitete tih uzoraka i svake godine neki novi mladi vinari potvrda je da radimo dobar posao te da Istra ravnopravno može stati uz najpoznatije svjetske vinske regije”, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

Benvenuti je s iznimnim zadovoljstvom najavio dolazak legendarnog britanskog kritičara i vinara Stevena Spurriera, velikog prijatelja Istre i istarskih vinara, čovjeka najzaslužnijeg za demokratizaciju svjetskih vinskih regija. Nakon njegovog Paris tastinga 1976. ništa više nije bilo isto.

Posjetitelje očekuju sjajni popratni sadržaji od predavanja, edukativnih radionica, B2B dana za profesionalce, Vinistra Gourmet showa u suradnji sa Zlatnim sponzorom Plavom Lagunom do after work partyja. (M. Petković)

Foto: Danilo Dragosavac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)