Nagrađivana vina u petak i subotu u zagrebačkom hotelu Esplanade

Nagrađivana vina u petak i subotu u zagrebačkom hotelu Esplanade

U petak i subotu će se u zagrebačkom hotelu Esplanade po 12. put održati Vinocom, međunarodni festival vina i kulinarstva koji svake godine okupi oko 300 izlagača i koji obiđe 7000 posjetitelja, rekao je u ponedjeljak direktor Vinocoma Ivan Dropuljić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je ove godine zemlja partner festivala Rusija, a imamo i humanitarni dio i već tradicionalno vinske radionice, od kojih je dio već sada rasprodan, posebno ona sa najskupljim vinima. Festival je otvoren od 11 do 18 sati, a ulaznica s čašom za kušanje košta 200 kuna.

Kako se čulo, na ovogodišnjem će se Vinocomu moći kušati i vina koja su na festivalu u Bergamu osvojila zlatne medalje. Najbolje ocijenjeno vino je Badelov Cabernet Sauvignon Korlat Supreme, a medalje su dobili i Agrolagunin Cabernet Sauvignon Festigia i Krauthaker Merlot te vino Miraz Cuve vinarije Feravino koje je posebna komisija novinara i blogera proglasila prvakom Hrvatske.

Hrvatska je ove godine u konkurenciji od 255 uzoraka iz 23 zemlje svijeta osvojila sedam zlatnih medalja, a po broju medalja prednjači zemlja domaćin festivala, Italija. Kina, pak, ima deset zlatnih medalja, Srbija osam, Izrael pet…

Osim 300 izlagača u Zagrebu, posjetitelji će moći kupiti i gastro delicije koje će pripremati poznati chefovi i čijom će kupnjom donirati sredstva za rad udruge Pink life.

Novinarima su se predstavili i nagrađene vinarije Krauthaker, Badel 1862 i Feravino. Martina Krauthaker Grgić, enologinja vinarije Krauthaker istaknula je kako su u Bergamu osvojili dvije medalje i kako je ponosna što kao vinarija od početka do danas podržavaju ovaj značajan festival na hrvatskoj vinskoj sceni.

Mladen Zrno iz Badela 1862 kazao je da će vina Korlat u Benkovcu na proljeće dobiti novu kušaonicu, jer postoji veliki interes za posjet tamošnjoj vinariji. Nagrađeno vino odležalo je dvije godine u hrastovim bačvama što je jedan od razloga za punoću i okus koji ima.

S druge strane, nagrađeno vino iz Feričanaca je ujedno i novo vino iz Feravinovog podruma koje je odležalo u bačvama od slavonskog hrasta. Kao i naše linija Dika, i vina Miraz imaju novu etiketu i vizualni identitet, istaknuo je Marijan Knežević, enolog vinarije Feravino.

Uz najbolja hrvatska vina, posjetitlje očekuju i birana vina iz Portugala, Italije, Makedonije, Slovenije, BiH, Srbije… (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)