Na pustari Višnjica kod Virovitice otvorena izložba fotografija “Ovce koje piju more”

Pustara Višnjica kod Virovitice

U okviru nove manifestacije “Fra Ma Fu u gostima” kojoj je za cilj očuvanja lika i djela legendarnog hrvatskog novinara i začetnika reportaže Franje Martina Fuisa, a kao poticaj novinarima da na zanimljiv i atraktivan način pišu reportaže i izvan Fra Ma Fu festivala, u nedjelju je na pustari Višnjica, kod Virovitice, otvorena izložba fotografija Stanka Ferića pod nazivom – Ovce koje piju more.

Na pustari Višnjica kod Virovitice otvorena izložba fotografija “Ovce koje piju more”

Priča je to o stanovnicima Kornata na kojima je Ferić, obavljajući svoj reporterski posao, upoznao nevjerojatne ljude koji tamo još uvjek žive, njih 31, a svoje doživljaje zapisao u reportersku bilježnicu i ovjekovječio čudesnim fotografijama krajolika, ali i ljudskih sudbina. Fotografije su izložene u obnovljenoj štali, koja sad služi za različite događaje na lijepom imanju.

Istina, arapskih konja u Višnjici, koja je u vlasništvu dvije obitelji, više nema, ali tu je desetak prekrasnih cnih konja uvezenih iz Nizozemske, kao i nekoliko ponya.

Sastavni dio izložbe su bili i svojevrsni performansi na kojem će se pojaviti neki od stanovnika Kornata, a publiku je mogla čuti priču o ovcama koje ”piju more”, novinarskom istraživanju, lutanju, nesporazumima i na kraju prijateljstvu. Najvažnije je spojititi ljude, a to je najlakše kroz eno gastro povezivanje zelene i plave njive.

Pustara Višnjica kod Virovitice

Direktor Fra Ma Fu festivala Goran Gazdek obećao je da će kompletnu Ferićevu izložbu o ovcama koje ne piju more, ali dobar naslov je dobar naslov, izložiti već iduće godine na Fra Ma Fu festivalu. Ove godine, kao i dosad festival reportaže, koja je gotovo pa nestala iz domaćih medija, odražati će se u rujnu, a nova festivalska lokacija je Daruvar, nakon uspješnog izleta iz Virovitice u Fažanu. Fra Ma Fu ide dalje i ovo je bila njegova uspješna najava.

Stanko Ferić je rođen 10. lipnja 1954. godine u Slavoniji, do 1986. godine živio je i radio kao novinar u Slavonskom Brodu, a od 1986. godine živi i radi u Šibeniku. Profesionalni novinar od 1976. godine, publicist od 1979. godine. Radio je kao profesionalni novinar “Večernjeg lista”, “Jutarnjeg lista”, “Vjesnika”, “Poleta”, “Slobodne Dalmacije” te kao dopisnik i suradnik brojnih časopisa i revija.

Od 2008. godine kao medijski poduzetnik pokretač je i urednik časopisa za odgoj, obrazovanje, kulturu, zaštitu baštine i promicanje šibenskih zavičajnih vrijednosti koji od početka 2015. godine izlazi pod imenom “Volim Šibenik”. Autor je i niza turističkih edicija, a u svom novinarskom radu uvijek ističe male/velike ljude u prvi plan. (M. Petković)

Pustara Višnjica kod Virovitice

Pustara Višnjica kod Virovitice

Foto: Press

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)