Most 3. gardijske brigade “Kune” i Vijadukt “Mirna” na novim poštanskim markama

Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. ožujka 2023. novi prigodni poštanski blok s dvije marke u seriji “Mostovi i vijadukti”.

Motivi ovoga prigodnog izdanja su Most 3. gardijske brigade “Kune” i Vijadukt “Mirna”, a autor bloka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Fotografiju Vijadukta “Mirna” koji se nalazi na Istarskom ipsilonu potpisuju Mario Romulić i Dražen Stojčić, fotografi iz Osijeka, dok je jedan od najdužih hrvatskih mostova, smješten na zapadnoj strani Osijeka, fotografirao Tomislav Veić iz Zagreba.

Prigodni blok otisnut je u 30 000 primjeraka, a nominalna vrijednost svake marke u bloku iznosi 1,14 eura. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Tekst u povodu izlaska novih prigodnih maraka napisao je Zvonimir Zdenko Šimunjak, dipl. ing. građ.

Most 3. gardijske brigade “Kune”

Autocesta A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj (rijeka Sava) na ogranku C5 dijela europske mreže s oznakom E73 trebala je na zapadnoj strani grada Osijeka, u blizini mjesta Petrijevci, premostiti rijeku Dravu i njezino inundacijsko područje. Kako se ne bi stvorila barijera širenju Osijeka u budućnosti i mogućnosti gradnje hidroelektrane na rijeci Dravi, pri izboru projektnog rješenja prijelaza proizašao je most ukupne duljine 2485 (2507) m s prilaznim vijaduktima – Most 3. gardijske brigade “Kune”. Zanimljivo je da je Vijadukt “Drežnik” kod Karlovca iste duljine, pa ova dva objekta dijele prvo mjesto u Hrvatskoj kada je riječ o duljini. Za usporedbu, duljina Pelješkog mosta iznosi 2440 m.

Vijadukt “Mirna”

Autocesta A9 (Istarski ipsilon) povezuje grad Pulu i poznata turistička središta na zapadnoj obali Istre preko graničnih prijelaza Plovanija i Kaštel s Ljubljanom i Trstom te dalje s gradovima zapadne Europe. Na poddionici Nova Vas– Višnjan ove autoceste duge 76,8 km naplavna dolina rijeke Mirne premoštena je velebnim Vijaduktom “Mirna” (mostom) ukupne duljine 1378 m. Osim rijeke Mirne, ispod vijadukta prolaze i dva manja kanala te cesta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)