Mlada malvazija predstavljena u Esplanadi

esplanade-malvazija-1

Udruga Vinistra, održala je danas šesto predstavljanje, en primeur kušanje mladih malvazije, na kojem je 54 istarska vinogradara i vinara predstavila, najprije profesionalcima, a onda i širokoj publici, mlade malvazije berbe 2016. godine u zagrebačkom hotelu Esplande.

Na otvaranju se čulo, da je prošlogodišnja berba u Istri bila vrlo uspješna, ali i da su mlada vina zaokruženija u odnosu na isto tako dobru berbu 2015. godine. Naime, 2016. godina je bila meterološki vrlo povoljana za vinogradare, jer je bilo dovoljno padalina, što se povoljno odrazilo na mlado vino, koje je još mutno, ali visoke kvalitete, te voćne aromatike sve do mirisa ananasa u čaši.

Enolog Ivan Damjanić, čija je mlada malvazija Damjanić proglašena najboljom među 24 uzorka, kaže da ove godine, za 20 dana, kreću ranije na tržište, bilo domaće ili ono u Sloveniji, jer se od nečega, a to je prodaja vina, mora živjeti. Damjanić vina dolaze iz zapadne Istre, a tu su još pod regije južna, sjeverna i centrala Istra, oko Motovuna, koja ima jak potencijal na bijeloj zemlji, koja pak određuje kompleksnost, ali i karakter vina. Naravno, kaže, i crvena zemlja u Istri, daje odlična vina, pa Damjanić na 8,6 hektara ima 60 posto bijelih i 40 posto crnih vina.

Božica Marković iz Sektora poljoprivrede HGK istaknula je da svake godine sve više vinarija dolazi na smotru mladih vina. Ostale vinogradarske regije, u prvom redu graševina iz Zlatne doline, predstaviti će ovih dana, također u Zagrebu, svoja mlada vina.
Enolog David Diković iz vinarije Trapan, kaže da je bolje bilo kad su svi najbolji hrvatski vinogradari i vinari, na jednom mjestu, predstavljali svoja mlada vina.

Tako smo, kaže, znali gdje smo u odnosu na druga vina, bilo da je riječ o pošipu ili graševini, a izgleda da nekome više odgovara da sad svako za sebe predstavlja mlada vina. Vinarija Trapan ima 11 hektara vinograda, južno od Pule, gdje godišnje proizvedu 50. do 70.000 boca vina. Mlada malvazija, pak, najbolje paše uz lagana jela, bilo rižoto ili tijesto.

Na kušanju mladih malvazija sreli smo u Esplanadi i GianCarla Zigantea, koji se nakon svjetske slave sa tartufima, sad nastoji, pored 1400 stabala maslina, bolje pozicionirati i sa vinima. Radi se o gotovo vagonu vina, 9000 litara, sa osam hektara vinograda u Livadama u centralnoj Istri.

Zigante kaže je i kod njega bila odlična berba prošle godine, grožđe zdravo, šećer 21 grad, te sada slijedi češća promocija vina. Prva naredna je na Vinoviti na ZV-u. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)