“Mi.Ona.Coco” – u Rijeci otvorena izložba koja će obilježiti početak ljeta

U strogom centru Rijeke, na Korzu 9-11, prostoru nekadašnjeg hotela Royal, a kasnije i kultne meke stare “Name”, odnosno Karoline Riječke otvorena je izložba pod nazivom “Mi.Ona.Coco”.

Riječ je o projektu iza kojeg stoji IPL ART i udruga Kulturbiro, odnosno prof. Iva Piglić koja je u umjetničkim krugovima poznata po izložbama pomno odabranih autora koji ekskluzivno stižu na Kvarner (prošle je godine posebnu zbirku slika S. Dalia dovela u Opatiju).

Početak ljeta 2023. obilježiti će izložba koja na jedinstven način priča priču o ravnopravnosti spolova, ženskoj snazi, emancipaciji, ali i o skladnom suživotu oba spola što je ipak najveća dobit našeg društva.

Kao inspiracija za ovu izložbu poslužila je legendarna Gabrielle Chanel, a kao savršena kulisa poslužila je najljepša građevina na Korzu čiji je investitor upravo bio najveći trgovac tekstilom koji je kao i Coco počeo ni od čega.

U prizemlju ovog prostora možete vidjeti priču djevojčice koja je odrasla u sirotištu, njenu transformaciju u mladu ženu koja je prvi novac zaradila pjevajući u jednom baru. U prizemlju je posebno dizajniran i prikaz butika u kojem su se prodavali njezini šeširi.

Kako klobučarka se nametnula na modnu scenu potičući žene na nošenje ovog neobičnog modnog detalja, baš kako to danas čini i najpoznatija klobučarka u Hrvatskoj, Stasha Čimbur koja je svoje kreacije ustupila za ovu priliku. Uz priču o šeširima kreiran je i Chanel radni kutak u kojem nastaju odjevni predmeti koji jačaju žensku snagu te potiču oslobađanje žena od neudobne i neprirodne odjeće.

“Iznimna mi je čast što smo mogli predstaviti izložbu ‘Mi.Ona.Coco’ u riječkoj zgradi bogate povijesti. Naime investitor ove građevine bio je tadašnji najveći trgovac tekstilom za cijelu Europu. Rijeka se može i danas ponositi da ima najvećeg trgovca i proizvođača tekstilom u Europi, a i šire, a to je gospodin Saša Matijaš iz Textuma. Upravo on je donirao tekstil, koji možete pogledati na izložbi”, rekla je prof. Iva Piglić napominjujući kako se uz priču o Coco Chanel provlači i priča o Rijeci – prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa uz likovni izričaj studenata Akademije primijenjenih umjetnosti.

Prikazana je i povijest robne kuće “Nama“ te prezentiran život Karoline Riječke kao heroine grada. Na kraju je zahvalila za Gradu Rijeka koji u njezinu ideju prepoznali i podržali.

“S jedne strane, ovaj projekt predstavlja revitalizaciju riječke baštine – ova zgrada za moju generaciju ima i emocionalnu vrijednost, sjećanje na djetinjstvo, svi pamtimo Robnu kuću Nama, s roditeljima smo šetali ovim stepenicama. Nažalost, trgovački lanac koji je posljednji koristio ovaj prostor zatvorio je preko 200 trgovina u svijetu, među ostalim i ovu riječku. Nakon ovog, Grad Rijeka je pokušao u niz navrata pronaći zakupoprimca za ovaj prostor, u čemu nažalost do sada nismo uspjeli. Nadam se da će i ova izložba potaknuti interes da se ovaj prostor, koji je izuzetno atraktivan i nalazi se na samom Korzu, nađe svog zakupca i stavi u funkciju. Odlučili smo o u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke, ali i s akademskom zajednicom te organizatorima, staviti ovaj prostor u funkciju kulture i time mu podići vrijednost. Nakon što je u ovim prostorima nedavno Primorsko-goranska županija postavila izložbu o Frankopanima, prostor stare Name ugošćava izložbu koja govori ne samo o povijesti ove građevine, nego i o položaju žena u društvu u prošlosti i sadašnjosti, ali i s pogledom u budućnost“, kazao je gradonačelnik Marko Filipović, izražavajući nadu da će izložba privući ne samo Riječanke i Riječane, već i mnogobrojne turiste koji će Rijeku odabrati za svoj posjet.

U sklopu otvaranja održan je i panel kojeg je moderirala Barbara Udovičić Papeš, a u kojem su sudjelovale Iva Piglić, pjesnikinja i kolumnistica Frida Šarar te glavna urednica Radio Korza Jana Bubnić Arčanin, koje su, osvrćući se na citate slavne Coco, progovorile o svom viđenju mode i života koji su zajedno s citatima brojnih poznatih žena dočekali uzvanike na prvom katu ove zgrade, do kojeg vode kultne ‘puž stepenice’.

Na gornjem katu prikazane su tako izreke velikih žena (Margaret Thatcher, Ivana Brlić Mažuranić, Indira Gandhi, Majka Tereza, Lady Di, Oprah) koje su integrirane u krune, a bit je da svaka žena, pronađe svoju krunu već tijekom samog posjeta izložbi. Ovaj prikaz, osim što je interaktivan i zabavan, ima poantu jačanja svijesti žena.

Potporu projektu pružili su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Grad Rijeka, Turistička zajednica Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija te brojni sponzori. Izložbu je moguće pogledati svaki dan od 10:00-20:00 sati, cijena ulaznice je 12 eura, a dio prihoda od ulaznica namijenjen je za obnovu krova Caritasovog doma za žrtve obiteljskog nasilja “Sv. Ana” u Rijeci.

FOTO: Nikola Zoko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)