Ovo je jedan od onih recepata koji su nam ostavile naše bake. Objavljen je na Coolinarici, a autorica u uvodu piše: “Mi ih zovemo zdigani štrukli s sirom zato jer kod nas u Međimurju postoje i oni ‘nezdigani štrukli’ koji se ukuhavaju u juhu. Slično se može raditi i s orasima i makom.”
Sastojci:
Tijesto:
- 1/2 kg brašna za dizana tijesta,
- 1 dl ulja,
- 1/2 kocke (2,5 dag) kvasca svježeg,
- 3 dl mlijeka,
- 1 mala žlica ravna soli,
- 1 velika žlica šećera
Premaz tijesta:
- 10 dag margarina otopljenog
Premaz štrukli:
- 1 dl kiselog vrhnja
Nadjev:
- 1/2 kg kravljeg sira,
- 1 jaje,
- šećer i sol po želji
Priprema:
1. Od sastojaka za tijesto zamijesi glatko tijesto pa ga pustite na toplome da se digne.
2. Sir pomiješaj s jajem,šećerom i soli po ukusu. U mikrovalnoj rastopi margarin za premaz tijesta.
3. Od tijesta napravi 3 lopte pa svaku razvaljaj i premaži rastopljenim margarinom. S jedne strane tijesto u tankom sloju premaži sirom do polovice da dobijete roladu.
4. Isto napravite i s druge strane da dobijete 2 rolade.Po sredini prerežete i odrezani dio spojite prstima da ne izlazi punjenje.
5. Tada oštrim nožem narežete štrukle od oko 4 cm dužine.
6. Štrukle stavljate u tepsiju s malim razmakom jer će se tijekom pečenja dignuti. Ostaviti ih da se dižu još malo. Premažite ih kistom sa kiselim vrhnjem.
7. Stavite peći na 190-200 stupnjeva oko 40 minuta. Kad dobiju lijepu boju ih izvadite i pokrijte krpom. Ohlađene posipajte šećerom u prahu.
super…hvala za ovo