Kutjevo upozorava: Uvozi se i vino bez kontrole!

kutjevo dd

Uprava Kutjeva pomno prati situaciju s nadzorom kontrole mesa na hrvatskom tržištu i jednako kao i domaća javnost zgroženi smo nalazima veterinarskih inspektora i zatečenim stanjem, kaže se u otvorenom pismu Kutjeva d.d. ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

Dalje se navodi, da ovim putem izražavamo punu potporu Vašim nastojanjima da zaštitite zdravlje potrošača kao važno nacionalno pitanje, ali i domaće proizvođače koji pritisnuti uvozom gube tržišnu utakmicu. Kutjevo d.d. kao proizvođač i mesa i vina pozdravlja sve Vaše aktivnosti i očekuje jednak pristup i tržištu vina u Hrvatskoj.

Naime, trenutna situacija sa uvozom vina iz trećih zemalja, bez kontrole, također ugrožava zdravlje potrošača, te u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi ogromne štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji. Vino domaćih proizvođača prije stavljanja u promet nadzire HCPHS odnosno Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, dok uvozno vino ne prolazi nikakve kontrole.

Procjena je da će u 2016 godini uvoz takvog vina premašiti 25 milijuna litara što čini trećinu domaće proizvodnje.

Napominjemo kako je uvoz takvog vina u privilegiranom položaju u odnosu na domaće proizvođače jer ono ne prolazi kontrole prije stavljanja na tržište. Stoga očekujemo reakcije vaših službi, kaže se kraju priopćenja Uprave Kutjeva. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)