KULTURNI TURIZAM: Čak devet europskih kulturnih ruta prolazi Hrvatskom

KULTURNI TURIZAM: Čak devet europskih kulturnih ruta prolazi Hrvatskom
Split je jedan od hrvatskih gradova koji se nalaze na “Ruti rimskih careva”

Hrvatska je među vodećim destinacijama u Europi po broju zaštićenih materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara od strane UNESCO-a, a svakog desetog gosta na dolazak motiviraju kulturne znamenitosti i događanja.

Hrvatska se, među ostalim, može pohvaliti s čak devet europskih kulturnih ruta koje prolaze njezinim teritorijem: ruta Svetog Martina, ruta maslinovog drveta, vinove loze, europska ruta grobalja, europska ruta povijesnih termalnih gradova, arhitektura totalitarnih režima 20. stoljeća, rimski carevi i dunavska vinska ruta, destinacija Napoleon te Feničanska ruta.

Ruta duž kojih su po Hrvatskoj kroz povijest posijani brojni zanimljivi tragovi tadašnjih kultura ima i puno više.

Kako ih što bolje predstaviti široj javnosti, a pogotovo kako za takve priče senzibilizirati turističke radnike, zadaća je udruga za turističke i kulturne rute “Tur Kultur”, koja je u okviru projekta ‘Mreža turističkih ruta’ pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma održala niz radionica i seminara.

“Svaka radionica ili seminar bili su tematski i geografski određeni, odnosno ticali su se potencijala konkretnih ruta na svakom području. U Gospiću smo održali dvije radionice – ‘Klaster turističkih ruta – osmišljavanje turističkog proizvoda u ruralnom i kulturnom turizmu’ i ‘Kulturna ruta Nikola Tesla’, u Osijeku smo govorili o europskoj kulturnoj ruti secesije ‘Réseau Art Nouveau Network’, u Karlovcu o europskoj kulturnoj ruti – ‘Destinacija Napoleon’, a u Vukovaru o turističkoj valorizaciji kulturnih i tematskih ruta. Na radionicama smo aktivno radili na osmišljavanju novih turističkih proizvoda vezano za te rute, uz procjene isplativosti, odnosno ekonomskih efekata, a otvorili smo i razgovore o mogućnostima za financiranje takvih projekata”, otkriva predsjednica udruge “Tur Kultur” Dubravka Davidović, koja tvrdi da u kulturnim rutama leži veliki potencijal te se nada da će ga Hrvatska prepoznati s obzirom da se nalazi u samom vrhu zemalja po broju ruta.

Udruga “Tur Kultur”, među ostalim, pokrenula je inicijativu za nove kulturne “staze” poput rute Nikola Tesla, a Dubravka Davidović je koordinator i europske kulturne rute “Destinacija Napoleon” za Republiku Hrvatsku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)