Ovaj starinski kolač kontinentalne Hrvatske nikako ne treba zaboraviti! Zagorska je zlevanka jednostavna, a ova međimurska obogaćena je slatkim nadjevom od maka.
Sastojci:
▪ 500 g kukuruznog brašna
▪ 200 g pšeničnog oštrog brašna
▪ 1 svježi kvasac
▪ 500 ml toplog mlijeka
▪ 200 ml ulja
▪ 2 jaja
▪ 30 g šećera
▪ sol
▪ 1 žličica naribane limunove korice
▪ 200 ml kiselog vrhnja
▪ 250 g maka
Za nadjev:
▪ 150 g šećera
▪ 1 vanilin šećer
▪ 200 ml mlijeka
Za preljev:
▪ 200 ml kiselog vrhnja
Za posipanje:
▪ šećer u prahu
Priprema:
- Kvasac razmutite u malo mlijeka, u koje ste dodali žličicu šećera, i ostavite da se diže oko 5 minuta.
- Kukuruzno i oštro brašno pomiješajte, dodajte šećer, sol, ulje, jaja, mlijeko, vrhnje, limunovu koricu i dignuti kvasac, promiješajte i ostavite stajati 15 minuta.
- Mak sameljite, šećer i vanilin šećer pomiješajte i prelijte vrelim mlijekom.
- Polovicu dignute smjese rasporedite po nauljenoj tepsiji (vel. 22×36 cm), rasporedite pripremljeni mak i pokrijte ostatkom tijesta.
- Tijesto prelijte vrhnjem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45 minuta.
- Poslužite posuto šećerom u prahu. (Zlevanku možete poslužiti toplu, ali i hladnu.)
Izvor: coolinarika.com